fanaposten.no

Hun vil aktivere hjernebarken din

– Hjernen responderer på estetikk, og jeg vil gjerne at betrakterne skal begynne å skape sine egne historier ved å se på mine fargerike fotografier, sier Anne Lin Grung.

Folk i Fana · Publisert 18:25, 4 okt 2019

Lørdag klokken 14 åpner hennes første fotoutstilling i Småsalen i Fana kulturhus. Anne Lin Grung er nervøs før utstillingsåpningen, og understreker at det ikke var hennes idé å stille ut.

– Jeg håper nesten ingen kommer, ler hun.

– Jeg føler meg litt pushet ut av komfortsonen ved å skulle stille ut bildene mine. Jeg er mest opptatt av å ha fokus på det faglige, og ikke på meg selv. Men klart det er spennende å skulle stille ut for første gang, sier hun.

Glad i å mekke

Anne Lin Grung studerer kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Bildene hennes bærer preg av detaljer, sterke farger og kontraster.

– Jeg har alltid vært glad i biler. Jeg har alltid kjørt gamle amerikanske biler, og skrudd på dem. Jeg har også hatt en Harley som jeg har mekket på. Derfor har jeg også fotografert biler. Fotografiene mine viser linjer, farger og kontraster. Jeg ønsker egentlig ikke å fortelle noe med dem, og jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg vil formidle. Det viktige er at betrakteren blir inspirert til å skape sin egen historie ved å se på bildene, sier hun.

Hun stiller blant annet ut store fargerike bilder fra Skagen i Danmark.

– Jeg er veldig glad i Danmark, og har fotografert mye i København hvor jeg har familie. Bildene fra Skagen viser arkitektur og kontraster. Jeg vil at betrakteren skal føle seg litt som en kikker, sier hun og peker på et bilde av et vindu med et opplyst rom på innsiden.

– Den som ser på det bildet kan jo bruke sin egen fantasi til hva som foregår inne i rommet. På den måten vil bildet fortelle forskjellige historier alt etter hvem som ser på det, sier Anne Lin Grung.

Hjernestimulans

Da funksjonell magnetisk resonnans imaging (fMRI) ble utviklet i forbindelse med hjerneskanning, fant forskere ut at mennesker får en aktivering av fremre og nedre deler av hjernebarken når vi opplever noe vakkert, enten når vi ser kunst vi liker eller hører musikk vi liker.

– Vår forståelse av hjernens reaksjon på estetiske stimuli har gitt opphavet til nevroestetikk, som det nå undervises i ved Universitetet i Bergen. Når vi ser eller hører noe vi liker responderer hjernen, og det er spennende og fascinerende. Dette utnyttes blant annet bevisst i reklamebransjen når de formidler sine budskap, sier hun.

Hennes fotografering av linjer, kontraster og farger har ingen baktanker.

– Jeg tar bilder jeg liker. Detaljene overlater til betrakteren å beskrive det store bildet, sier hun.

Hun synes også det er alt for mye triste bilder som dekorerer venterom rundt om i Bergen.

– Jeg synes faktisk det er mye kjipt som henger på venterom her i byen. Litt farger og kontraster hadde utvilsomt vært mer inspirerende, smiler Anne Lin Grung.

Utstillingen i Småsalen på Fana Kulturhus skal henge en uke, og åpningen er altså lørdag 5. oktober klokken 17.00.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten