fanaposten.no

Helge Rong, fotografert i sitt ess på golfbanen på Herdla i 2014. Natt til mandag 4. mai sovnet han inn etter lengre tids sykdom. Foto: Audun Engesbak

Helge Rong til minne

Tidligere journalist i Fanaposten, og kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Helge Rong er gått bort.

Folk i Fana · Publisert 17:00, 8 mai 2020

Enkelte mennesker føler man alltid har vært der, og at de alltid skal være der. For meg er Helge Rong en slik person.

Helge har vært alvorlig syk lenge, og han hadde fått beskjed om at tiden var tilmålt. At det skulle gå bare en håndfull uker, kom likevel brått på for de fleste av oss. 4. mai sovnet Helge Rong inn – 54 år gammel.

Vi møttes på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker i 1989.

I ettertid ble det sagt om Helge at man aldri kunne være i tvil om han var tilstede; du hørte han alltid før du så han.

Helge var ikke typen som inntok den beskjedne rollen og gjorde lite av seg. Helge var Helge, og det er slik vi likte han.

Som tidligere AUF’er med et stort samfunnsengasjement, var Helge en som hadde sine meningers mot. Helge var kunnskapsrik, og han var påståelig. Disse to faktorene kunne drive mange til randen av vanvidd i diskusjoner, men av og til tok Helge feil – og da var han den første til å slå opp latterdøren på vidt gap. Ingen sure miner.

At han skulle jobbe med journalistikk og senere informasjon, var helt naturlig. Helge hadde nemlig en helt egen evne til å knytte kontakt med nær sagt alle han møtte på sin vei. En annen egenskap jeg alltid beundret, var hans særegne evne til å huske telefonnummer. Da Helge begynte å jobbe som journalist i Fanaposten i 1992 hadde vi ikke smarttelefoner med innebygget telefonbok. Vi hadde faktisk ikke mobiltelefon i det hele tatt. Men vi trengte det heller ikke, for vi hadde Helge – og han husket telefonnummeret til de fleste.

Helge begynte alltid arbeidsdagen med kildepleie, i realiteten en solid kopp kaffe og en telefonrunde til kontakter innen forvaltning og politikk. Mye godt stoff kom ut av dette, og han viste tidlig en særlig interesse for samferdsel. I 1998 var tiden hans som bladfyk, for å bruke hans egne ord, over. Da fikk han seg også jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, hvor han ble værende i forskjellige jobber innen kommunikasjonsfaget helt til det siste.

På Ringsaker i 1989 traff Helge ei jente fra Hemnesberget. Sigrun og Helge flyttet sammen til Bergen i 1991, og giftet seg og fikk Kristina og Fredrik. Barna har alltid vært Helges øyenstener, og han har fulgt dem på håndballen, hvor han også engasjerte seg. Det er ikke få kamper han har fungert som speaker på i hallene i Bergen opp gjennom årene.

Helge ble også bitt av golf-basillen, og han storkoste seg på banen med nye venner. Det ble også en del golfturer til palmelandet.

I 2018 havnet Helge på Haukeland, eller «Sykeland» som han kalte det, med en alvorlig kreftdiagnose. Gjennom lang tid delte han sine tanker og erfaringer gjennom en videoblogg fra sykesengen. Etter første behandlingsrunde ble han erklært kreftfri, men i fjor høst var det fullt tilbakefall, og ny behandlingsrunde. I midten av mars fikk Helge beskjed fra legene om at det eneste de kunne hjelpe med var livsforlengende behandling.

Helge visste ikke hvor lang tid han hadde igjen, men han var innstilt på å gjøre det beste ut av den tiden han fikk. «Det er som det er, og jeg får gjøre det beste ut av det», sa han.

Og han hadde det bra hos broren Rune og familien hvor han bodde de siste månedene.

Når han nå er gått ut av tiden, går tankene først og fremst til Kristina og Fredrik som har mistet sin kjære pappa, og resten av Helges familie.

Brumlebassen over alle brumlebasser slipper å kjempe mer mot sykdommen, og han har gitt oss mange gode minner vi tar med oss videre. Skulle det finnes noe på andre siden, så går jeg ut fra at vi hører han før vi ser han når vi kommer dit.

Hvil i fred.

Delte ut gratis frokost på Lagunen: – En hyggelig gest

De første femti fikk med seg en økologisk frokost. – Det ble veldig travelt, sier Kaia Hannestad Nygaard.

Kitty tok Fanas første medalje

Kitty Friele Faye tok den eneste lokale medaljen på NMs første dag. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten