fanaposten.no

Jon Dagfinn Heimstads første separatutstilling åpner i Form Gallery lørdag. Foto: Privat

Fra «drodler» til kunstner

Lørdag åpner en omfattende, spennende og personlig separatutstilling med Jon Dagfinn Heimstads bilder i Form Gallery på Lilletvedt.

Folk i Fana · Publisert 17:30, 10 mar 2023

Jon Dagfinn Heimstad er for mange kjent som skolelærer i Fana, ved Kringlebotn skole. Noen har kanskje også vært klar over at han har vært en ivrig drodler.

Drodling

Jon Dagfinn har vært opptatt av sin drodling gjennom årene, og etterhvert har tegningen og malingen hans utviklet seg til en egen, spennende, tankevekkende og vakker stil. Penn, fargestifter og maling i skjønn forening, oftest på papir, ble etterhvert seriøs, kommuniserende kunst. Dette resulterte i at Jon Dagfinn ble opptatt som juryert medlem i NFUK (Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere), forteller gallerist Trygve Amundsen i Form Gallery.

Det er tøffe kriterier for opptak ved denne foreningen. Kunstnerens arbeider skal bedømmes og må overbevise to separate juryer (med bla.a. Bildende Kunstnere i juryen) om at man «fortjener» å bli medlem, før man kan titulere seg som kunstner og medlem. Dette setter standarden for kvaliteten i arbeidene som nå skal stilles ut ved Form Gallery.

Hans store drøm

Amundsen er selv medlem av NFUK, og han lærte Jon Dagfinn å kjenne gjennom utstillinger i regi av foreningen.

– Vi knyttet etterhvert nærmere kontakt tidlig i 2019. Det gikk ikke lenge før vi begynte planlegging av en salgsutstilling med hans verker ved Form.Gallery, og jeg gledet meg storveis, men pandemi og sykdom har gitt stadige utsettelser. Dessverre er Jon Dagfinns helse raskt skrantende, og det er derfor en omfattende familieinnsats på gang for at vi skal kunne klare å få dette til i tide, slik at han skal få oppleve det hele, for denne utstillingen har vært hans store drøm. For både ham, familien og meg blir det derfor viktig at folk «går mann av huse» for å få med seg dette som sannsynligvis blir hans eneste separatutstilling. En del av hans verker er til salgs, så dette blir vel samtidig hovedanledningen til å sikre seg en flott andel av hans vakre livsverk, sier Trygve Amundsen.

Forteller historier

Jon Dagfinns gode venn, Severin Roald, er blant de mange som gleder seg over utstillingen som åpner lørdag.

– Nå kan vi endelig glede oss over at Jon Dagfinn presenterer en omfattende og vakker kolleksjon i denne sin aller første separatutstilling. Vi ønsker hjertelig velkommen til åpningen denne store dagen, og håper mange finner veien, sier Roald.

– Når Jon Dagfinn først dykker ned i noe, dykker han dypt og kommer opp med det vakre og fargerike, men også det utfordrende og symbolske. Jon Dagfinn har utviklet sin egen stil i blekk, blyant og oljepastell. Her vil du møte teknikker og uttrykk du kanskje ikke har sett før. Du kan fange inn helheten i bildene, men deretter gå inn i en oppdagelsesreise.

Verkene har en detaljrikdom som overrasker og imponerer og har mange lag av historier.

– Utstillingen utfordrer oss til sakte konsentrert fordyping. Jon Dagfinn mangler markeringsbehov, men har et sterkt uttrykksbehov som gjør at mange av bildene kan framstå som høylytte. Seriene omfatter alt fra de indre organer, dødssyndene, tro og religions-
kritikk, forteller Severin Roald.

Stort hjerte

Jon Dagfinn er født i Stavanger i 1953. Etter han forlot hjembyen utdannet han seg til lærer og har arbeidet i Bergensskolen hele sitt arbeidsliv.

– De som kjenner han, har sett hans store hjerte for elevene og hans evner i møte med dem som trenger han mest. Det er ikke bare billedkunsten han har utviklet. Etter han kom til Bergen høsten 1973 utviklet han seg raskt til å bli en dyktig gitarist og elitespiller i volleyball. Senere utviklet han seg som perkusjonist og basketballspiller. Vi kan godt si at det er et multitalent som presenterer seg i denne utstillingen, forteller Severin.

For 5 år siden sa Jon Dagfinn om jeg selv: «Jeg har drodlet i over 40 år, på kafeer og på informasjonsmøter. De siste 10-15 år har jeg tegnet og malt. Kanskje jeg finner ut hva jeg vil med kunsten min når jeg blir 70».

I år blir han 70 og nå er han klar.

Utstillingen i Form.Gallery på Lilletvedt åpner 11. mars 2023 klokken 12.00.

– Jon Dagfinn har vært opptatt av sin drodling gjennom årene, og etterhvert har tegningen og malingen hans utviklet seg til en egen, spennende, tankevekkende og vakker stil, sier gallerist Trygve Amundsen om utstillingen. Foto: Form.Gallery

Vedtok å bygge boliger for rusavhengige

Onsdag vedtok bystyret i Bergen at det skal bygges seks leiligheter for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten