fanaposten.no

Fanafruens egen oppskrift på thanksgiving-kalkun

Amerikanske tradisjoner som Halloween, Black Friday og Valentines Day blir mer og mer markert også her i landet, og mye kan tyde på at Thanksgiving blir den neste høytiden vi adopterer. Kjerstin Kaland Monsen alias Fanafruen har laget Thanksgiving-kalkun i over 30 år. I dag deler hun sin hemmelige oppskrift med Fanapostens lesere.

Folk i Fana · Publisert 12:15, 17 nov 2018

Thanksgiving er en årlig høytidsdag som spesielt feires i USA og Canada - og da tradisjonelt ved at familie og venner samles. På menyen står vanligvis kalkun med blant annet stuffing som tilbehør.

– Jeg lurte lenge på om jeg faktisk skulle dele oppskriften jeg deler i dag, for den har fulgt meg helt siden jeg var ung au pair i Canada for over 30 år siden. Familien jeg bodde hos hadde lange tradisjoner med å feire Thanksgiving, så jeg lærte av ekspertene, forteller Kjerstin Kaland Monsen til Fanaposten.

Matentusiasten fra Fanahammeren sier hun tør påstå at hemmeligheten vi i dag offentliggjør er oppskriften på verdens beste kalkunmiddag.

– Dette er virkelig oppskriften for de store anledninger, sier Kjerstin.

Ny, norsk tradisjon?

Googler men "Thanksgiving og Norge" får man mange resultater som kan tyde på at den over 400 år gamle amerikanske høytidstradisjonen kan være på vei til Norge.

– Hvis det omformes mer til et familiemåltid, i varianten av en høsttakkefest, så kan det hende at det kan bli en fast, norsk tradisjon, har for eksempel professor i kulturhistorie, Knut Aukrust uttalt til NRK.

Forskning.no skriver at merkedager som Halloween, Valentines og Thanksgiving kommer i stedet for gamle dager som forsvinner.

– Vi hadde utrolig mange merkedager tidligere. Alle religioner har store riter og ritualer. I dag har vi neppe flere, men de er annerledes og tilpasset ny teknologi og nye måter å tenke på, sier Virginie Amilien i Sifo til nettstedet.

Matlaging på heltid

Kjerstin Kaland Monsen har også bodd to år i USA, og det er blitt tradisjon for henne å lage kalkunmiddag i anledning Thanksgiving.

– Jeg har spist mye kalkun i min tid, og selv om kalkun er aldeles nydelig, kan den fort bli veldig tørr hvis den ikke er laget på den rette måten. Oppskriften min er veldig spesiell, men en sikker vinner, sier hun.

Det var for to år siden, at Kjerstin Kaland Monsen tok det store skrittet og bestemte seg for å gjøre levebrød av matlaging. Etter 27 år i Statoil tok hun sluttpakke, startet sitt eget selskap "Fanafruen" og lanserte i vinter websiden Fanafruen.no. Hovedkonseptet hennes er treretters menyer, men hun holder også ulike matkurs og tar på seg cateringoppdrag av alt fra møtemat og kaker til festmiddager. Hun har også fått stor respons på et skalldyrsbord hun har spesialisert seg på.

– Fanafruen har i grunn gått over all forventing, og jeg har hatt masse oppdrag og mye å gjøre. Noen helger går det virkelig i ett - med matlaging fra morgen til kveld, sier Kjerstin alias Fanafruen, som innrømmer at hun nok drømmer om flere oppdrag også på ukedager.

Allsidig fanafrue

Kjerstin driver Fanafruen alene, og står selv for alt fra planlegging og innkjøp til baking, papirarbeid og levering av mat.

– Heldigvis er jeg ekstremt god på å organisere og planlegge. Enkelte helger lager jeg for eksempel snitter til et firma fredagen, har en stor tapasleveranse lørdagen og står for mat og kake til barnedåp søndagen. Da sier det seg selv at det er viktig å forberede seg godt, smiler Fanafruen, som også har forsøkt seg med stor suksess som utstiller på julemarked for første gang.

Da laget hun opp kilovis med granola, bakte lefser i flere uker og pakket med seg hjemmelagede knekkebrød, chilimarmelade og andre godsaker til marked i Austevoll sist helg.

– Men nå er det Thanksgiving som står for tur, så da sier jeg bare vel bekommen; håper mange har lyst å prøve seg på oppskriftene mine!

Oppskrift på Fanafruens helstekte kalkun med stuffing

Jeg påstår at dette er verdens beste kalkun! Dette er oppskriften for de store anledninger!

Den inneholder blant annet en flaske madeira eller sherry pluss en halv flaske konjakk. Sikkert mange som tenker at det kan da ikke være nødvendig, vel det har hendt at jeg kanskje bare har hatt en halv flaske sherry, og i underkant av en halv flaske konjakk i hus – og det skal sies at det har gått fint, men vil du ha den fantastiske gode smaken, det mørke «karamelliserte» brune skinnet, så ikke dropp ut på godsakene! Det er vel verdt det! (Kan kanskje tenke på å kjøpe rimelig sherry og konjakk når en er ute og reiser)!

I tillegg til stuffingen, serverer jeg kalkunen med gode kokte poteter, waldorfsalat, rosenkål og deilig saus basert på kraft kokt på hals og innmat av kalkunen.

Beregn cirka et halvt kilo kalkun per person, (men jeg kjøper heller en litt for stor enn for liten kalkun, det smaker minst like godt dag nummer to)!

Dette er en rett som trenger litt planlegging, ikke minst husk at en stor kalkun tar lang tid å tine! Videre kan en gjerne lage både stuffing og saus dagen i forveien, slik at det ikke blir så hektisk den dagen man skal ha gjester!

Koking av kraft til fløtesausen

Hals og innmat fra kalkunen

1 ss smør

1 gulrot

1 løk

100 gr sellerirot

Varm smøret i en panne og brun hals og innmat, ha i oppkuttede grønnsaker og hell på 2 liter vann. Kok opp og la trekke i to timer. Sil kraften og mål at du har 1,5 liter. Om du mangler noe, så spe med hønsebuljong til du har 1,5 liter til sammen.

Fløtesaus

2 ss smør

1,5 dl hvetemel

1,4 l kraft

4 dl fløte

Noen dråper sukkerkulør (til en lys brun farge)

1 dl kraft fra stekingen av kalkunen

Nykvernet salt og pepper

Smelt smør og rør inn melet, tilsett cirka 1,3 liter av kraften samt fløten og kok opp, ha i sukkerkulør og eventuelt resten av kraften dersom sausen er litt tykk. Sett til side. Rett før servering varm opp sausen, og sil i cirka 1 dl av kraften som ligger i langpannen til kalkunen og smak til med salt og pepper.

Stuffing

2 ss smør

2,5 dl finhakket løk

2,5 dl hakket sopp

2,5 dl hakket valnøtter

2,5 dl hakket selleri stang

2,5 dl hakket sterk krydret pølse

4 dl tranebær

5 dl hakket brød biter

2 store bunter persille, hakket

2 ts paprikapulver

3 ts oregano

1 pisket egg

Smelt smøret i en stor panne og surr løk, sopp, valnøtter, selleri, pølse, og tranebær. Bland inn brødbitene og resten av ingrediensene og sett til side.

Kalkunen

1 kalkun 5 – 7 kg.

1 sitron, delt i fire

Salt og pepper

½ fl konjakk

1 fl madeira el sherry

2 ss smeltet smør

5 dl vann

3 grønnsak buljong terninger

2 laurbærblad

1 ts muskat

1 ss tørket basilikum

Sett stekeovnen på 180 grader. Start med å ta ut hals og innmat fra kalkunen og legg det til side. Tørk av fuglen, og fjern eventuelle fjær som henger igjen. Legg kalkunen i en langpanne og fyll stuffingen i kalkunen.

Legg en sitronbåt mellom hver vinge og lår, og bind gjerne sammen med hyssing. Salt og pepre fuglen. Hell deretter over smeltet smør, sherry eller madeira og konjakk.

Tilsett vannet og resten av krydder i langpannen. Stek deretter kalkunen på 180 grader i 3 - 3,5 timer. Dette kommer selvsagt litt an på størrelsen, men beregn cirka 30 minutter steketid per kilo kalkun! OBS – og dette er viktig for å få en saftig og flott kalkun; hvert 20 minutt gjennom hele stekingen skal kraften som ligger i bunnen øses over kalkunen. Jeg bruker en matpipette, men det går selvsagt fint også med en øse. Kalkun kan blir tørr om den stekes for mye. Sjekk ved å stikke en spiss kniv inn ved lårfestet, dersom det kommer ut klar væske er kalkunen ferdig. La kalkunen stå i minst 15 min før du skjærer i den.

Waldorfsalat

1,5 dl fløte

2 ss majones

4-6 ss ananas juice

½ ts sukker

1-2 ts sitron saft

2 dl revet kålrot

1 lite grønt eple finhakket

3 stenger med stangselleri finhakket

100 gr valnøtter, 4-6 hele nøtter, resten hakket

3 ringer med ananas hakket

25 røde druer delt i to

Pisk kremfløten nesten helt stiv og bland sammen med majones, smak til med ananasjuice, sitron og sukker. Legg til side de hele valnøttene og 6-8 halve druer, disse pynter du med. Resten av frukten og grønnsakene vendes inn i kremblandingen. 

Når kalkunen har hvilt i minimum 15 minutter, tar du stuffingen over i en serveringsskål, del deretter kalkunen opp i fine serveringsbiter. Start med å skjære av lår og vinge, del gjerne låret i to, skjær deretter ut bryststykkene ved å føre kniven ned langs beinet på midten av brystet slik at det løsner, legg deretter bryststykkene på en fjøl og del det i passe serveringsstykker. Server det hele sammen med nykokte poteter, rosenkål, saus og waldorfsalat. 

Mange vinanmeldere anbefaler en fruktig PinotNoir til helstekt kalkun med fløtesaus. Jeg ville helt klart valgt en tørr musserende! Uansett, fyll glasset med det du liker, og bare nyt dette festmåltidet.

Happy Thanksgiving fra Fanafruen!

Thanksgiving

Thanksgiving, engelsk for «takksigelsesdag», er den største høytiden i dagens USA. Dagen feires også andre steder i verden.

I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november, som i år faller på 22. november.

Thanksgivingshelgen, Thanksgiving Holiday, varer i fire dager, det vil si fra torsdag til søndag.

Vanlig markering er å spise thanksgiving-frokost/middag sammen med familie og slekt, der hovedretten vanligvis er fylt kalkun, yams (yam) og gelé av tranebær, samt gresskarpai til dessert.

Helgen preges av stor utfart i trafikken, og innleder også den omfattende julehandelen.

Opprinnelsen til den amerikanske feiringen begynte med pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621.

Thanksgiving blir betraktet som et uttrykk for takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver.

Vil samle golfbanen sør for Flyplassvegen

Fana golfklubb ønsker å flytte seks hull fra nordsiden til sørsiden av Flyplassvegen. Slik vil det kunne åpnes for utbygging der dagens golfbane...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten