fanaposten.no

Fana Kammerorkester inviterer til konsert i Fana kirke søndag 13. november. Foto: Fana kammerorkester

Fana kammerorkester med musikk fra tre ulike perioder

Søndag inviterer Fana kammerorkester til konsert i Fana kirke.

Folk i Fana · Publisert 14:00, 8 nov 2022

Førstkommende søndag presenterer Fana Kammerorkester et helt nytt og spennende program, hentet fra tre ulike musikkperioder. Tomaso Albinoni fra barokken, Joseph Suk fra 1800-tallets romantiske tid, og Gustav Holst fra 1900-tallet.

Et løft

Forrige konsert var i juni, da fremførte orkesteret med stor suksess Vivaldis Årstidene. Det var et løft for orkesteret etter pandemien, med betydelig musikalsk vekst og publikums begeistring. Nå strekker vi oss videre!

Thomaso Albinoni (1671 – 1715) var svært produktiv og tok i bruk et vidt spekter instrumenter. Hele hans produksjon er i klassisk barokkstil, men han var best kjent som operakomponist.

Vi vil imidlertid fremføre hans Obokonsert, opus nr. 2 med Karolina Chmielewska som solist. Albinoni og Vivaldi var begge fra Venezia og levde på samme tid, begge var også fiolinister, så her kan det trekkes noen linjer fra forrige konsert – for dem som husker den.

Både Joseph Suk og Gustav Holst ble født siste halvdel av 1800-tallet, henholdsvis i Bøhmen og England i to ulike kulturer. Dette gjenspeiler deres verker. Suk holder seg i øst og øser av lange tradisjoner som han endrer, mens Holst er vestlig og lar seg inspirere av de mer universelle retninger.

Dvorak som læremester

Joseph Suk (1874 -1935) startet alt barndommen å spille fiolin, og ble som 11-åring tatt opp ved Musikkonservatoriet i Praha, hvor han foruten fiolin studerte komposisjonslære. Han kom inn i en periode med nasjonalromantikk.

Hans lærer var ingen ringere enn Antonin Dvorak, som senere ble hans svigerfar! Med tiden utviklet Suk sitt egne, selvstendige tonespråk, bl.a. i symfonien «Asral». Han var hele livet også utøvende musiker, turnerte internasjonalt som solist, men først og fremst som kammermusiker. Han ledet blant annet «Den tsjekkiske strykekvartett», som var blant verdens ledende.

På konserten får vi høre hans Strykeserenade opus 6, fra 1892. Her er han nok sterkt inspirert av Dvorak, men intet galt med det, det er et vakkert stykke som er på repertoaret til strykeorkestere i verdensklasse.

Holst (1874 -1935) hadde baltiske/svenske røtter. Han var pianist, og sønnen ble gjennom oppveksten kjent med klassisk musikk og inspirert til å starte med pianoundervisning allerede som barn, og han kom inn ved Royal College of Music i London.

Etter en tid måtte han gi opp karrieren som profesjonell pianist, han utviklet nervesykdom i hendene. Han endret til studier av trombone, i tillegg til komposisjonslære. Hans interesser dreide etter hvert over på senromantisk musikk, de storslagne instrumentasjoner i verker av R. Strauss, R. Vaughan Williams, M. Ravel og den mer enkle engelske folkemusikken. Hans mest kjente verk er «Planetene» fra 1916. På konserten får vi høre St Paul-suiten fra 1913.

Fana kammerorkester har jobbet med prosjektet gjennnom hele høsten, og håper programmet kan friste riktig mange ut i høstmørket.

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten