fanaposten.no

FREDSDUE: – Fred med fredelige midler er gullegget for å ta vare på livsgrunnlaget vårt! sier IKFF-Bergen om denne illustrasjonen fra den japanske kunstneren Norio Yamanoi. Av: Norio Yamanoi

Er fred mulig, eller en utopisk idé? – Hvis våpen brakte fred, ville vi hatt fred for lenge siden

Hva er naivt? Å jobbe for fred med fredelige midler, eller å tro at vi kan fortsette å ødelegge mennesker og klode med våpen, militarisme og krig? Fanaposten spurte IKFF, og her kan du lese svaret.

Folk i Fana · Publisert 19:40, 30 sep 2022

Nylig åpnet plakatutstillingen «Fredspropaganda» på Fana kulturhus. Bak utstillingen står Bergen sin avdeling i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, IKFF.

Foreningen mener at å løse konflikter med krig, er både en gammeldags og utdatert tilnærming.

– En kan ikke bombe seg til fred, sa Susanne Urban da de rigget opp utstillingen.

Fanaposten utfordret foreningen til å redegjøre for sine mål, og forklare om fred og harmoni på jordkloden faktisk er oppnåelig, eller et teoretisk tankeeksperiment og en utopisk idé.

Krigen er en katastrofe

IKFF: Åse Møller-Hansen (f.v), Susanne Urban og Marianne Sælen sitter alle i styret til Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, IKFF-Bergen. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

– Vi må investere i fred, og ikke i krig

Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, IKFF er en 107 år gammel fredsorganisasjon med aktive grupper på alle kontinenter.

– Vi vil ha verden og menneskeheten inn på et nytt spor, som handler om dialog, gjensidig nysgjerrighet, respekt og ikke minst samarbeid, sier Åse Møller Hansen.

Hun er styremedlem i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF-Bergen).

– Dette er en realistisk og ikke en naiv tilnærming til dagens kriser, sier hun.

KOM INNOM: Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, IKFF, inviterer skoleklasser til å ta turen innom utstillingen og får en innføring fra arrangørene. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Følger med på verdensbildet

IKFF har fulgt med på Ukrainakonflikten siden 2015.

– Krigen er en katastrofe. Vi mener det er totalt uforsvarlig å holde i gang en krig i et land med mange atomkraftverk og lagringsplasser for kjemisk og radioaktivt avfall. Etter Russlands voldsomme angrep i 2022 eskalerte krigen til å involvere flere atommakter. Putin, og den britiske statsministeren Truss, har begge sagt at de vil bruke atomvåpen «om nødvendig», sier Møller Hansen.

– IKFF og internasjonal fredsbevegelse vil ha slutt på de menneskelige lidelsene og ødeleggelsene av natur og miljø, gjennom reelle, substansielle fredsforhandlinger - og ikke gjennom våpenforsendelser. IKFF jobber også for å få Norge til å skrive under på FNs atomvåpenforbud.

Klimahandling, ikke opprustning

I 2021 brukte verden 21 000 milliarder kroner på krig og militarisme.

– Mye av disse ressursene bør flyttes til å håndtere vår felles globale trussel, nemlig klimakrisen, gjennom konstruktivt samarbeid, også mellom store land som i dag er fiender, sier Møller Hansen.

Hun mener det er lite informasjon i vanlige media om hvor sterkt krigsindustrien og militær virksomhet bidrar til å forsterke klimakrisen og ødelegge sårbare økosystem.

– USA alene bruker rundt 17 milliarder liter olje årlig på militære virksomhet, en versting, men de ikke alene om voldsomme militære klimautslipp. FN-pakten, FNs bærekraftsmål og en rekke andre FN-avtaler har gitt oss en retning for å håndtere klimakrisen og skape en bedre, fredeligere og tryggere verden, sier Møller Hansen.

– Men, FNs ordinære budsjett er bare 0,3 prosent av NATO-landenes militærbudsjett. Krig og opprustning løser ingen av våre felles globale utfordringer - og er på feil side av historien. FN må settes i høysetet.

LES OGSÅ Her er Sy-Mortens Petter Smart-løsning: – Oppfinner? Jeg vet ikke, jeg, men jeg pusler nå litt med søm og sånt, så da jeg fikk en god idé

FORBEREDELSER: Her gjør Susanne Urban klart til utstlinngen som nå kan sees på Fana kulturhus. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Konfliktløsning med fredelige midler

Susanne Urban er styremedlem i IKFF Bergen. Hun trekker frem krigen i Ukraina som et utgangspunkt for de videre argumentene.

– Det er en absolutt naturlig refleks å tenke «vi må slå tilbake med flere og kraftigere våpen». Men som i alle situasjoner må vi tenke fort, – og vi må tenke langsomt, sier Urban.

– Hvis våpen brakte fred, ville vi hatt fred for lenge siden. Vi lærer våre barn å finne ut av konflikter på andre måter enn ved at den sterke juler opp den svakeste. Vanligvis er det lurt å holde stridende parter fra hverandre, sier hun.

Urban mener at i storpolitikken har nøytrale land som buffersone mellom interesseblokker, en viktig funksjon.

PASIFISME: Målet er at fredsarbeid kan avskaffe våpen til konfliktløsning. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Metoder for fred

Hun forteller at pasifisme tar den rasjonelle konsekvensen av at vold avler vold.

– Under andre verdenskrig så vi en stor ikke-vold læreraksjon mot å undervise i nazistisk tankegods. Læreraksjonen, samt Foreldreaksjonen mot obligatorisk NS-tjeneste for ungdom, har vært vel så betydningsfulle i motstandskampen som de enkeltstående sabotasjeaksjonene til «gutta på skauen», poengterer Urban.

– Danskene brukte utstrakt ikke-samarbeid mot tysk okkupasjon, og reddet så godt som hele sin jødiske befolkning. India frigjorde seg fra verdens største kolonimakt Storbritannia ved å ta i bruk Gandhis konfronterende ikke-vold, og andre ikke-voldelige metoder, sier hun.

– Fredsforskeren Johan Galtung begynte sitt livsverk med å systematisere Gandhis ikke-voldsdoktrine definert med hele 15 ulike ikke-voldelige aksjonsformer. Senere overvant Sør Afrika apartheid ved å følge Nelson Mandelas ikkevoldelige kamp, forteller Susanne Urban.

SJEKK UT Før var låven full av hester, nå er den fylt med kunst: – Målet er å ha kunstutstilling her hver eneste helg

Vil du ha fred, forbered fred

Som organisasjonen World Beyond War mener hun at en alternativ måte å hjelpe Ukraina på er å forberede en fredsprosess nå.

– En helhetlig strategi for å støtte Ukraina krever at støttespillerne bidrar til å forberede en fredsprosess som hele regionen kan dra nytte av. Å forberede en fredsprosess vil føre til et bredere sett av valg, med bedre sjanser for å lykkes. Det vil også posisjonere Ukraina og dets allierte til å stanse blodsutgytelsen raskere når forhandlingsrom oppstår, sier Urban.

Hun sier videre at et utgangspunkt for fredssamtaler er å gi alle parter sjansen til å forhandle om noe de ønsker.

– I mange kriger, og garantert i denne, kan det å bringe krigførende parter inn i en fredsprosess bety at man må utvide forhandlingsområdet utover problemene som utløste fiendtlighetene. Hva med å initiere et nordisk initiativ til å holde Norden og Arktis som atomvåpenfri sone? spør Urban.

– Det kan føre til en vinn-vinn-løsning som kan bidra til å overskride Ukraina-krigens bakenforliggende konflikter. Spørsmålet er jo ikke om en skal snakke med russerne eller ikke, det er hva det skal snakkes om - og når, sier hun.

FREDSSAMTALER: IKFF fronter saken om at dialog kan lede til fred. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

«En dristig fred»

Urban forteller at et land uten militærforsvar har skapt en virkelighet som hun mener bør friste resten av verden.

– Vil du se hva som er mulig hvis en omdisponerer ressurser fra våpen til velferd, utdanning og helsevesen, må du se til Costa Rica. Costa Rica la ned militæret sitt i 1948, og har levd bra siden. Dokumentaren «A bold Peace» fra IKFF-Bergen i sin fredsfilmsamling, kan lånes på Bergen hovedbibliotek, avslutter Urban.

IKFF

  • Internasjonal kvinneliga for fred & frihet er den norske seksjonen av Women´s International League for Peace & Freedom, som finnes i 49 land.
  • En feministisk fredsorganisasjon som arbeider for å øke kvinners deltakelse i fredsprosesser.
  • Arbeider med å løfte konfliktforebyggende arbeid, FNs agenda for kvinner, fred og sikkerhet, samt nedrustning.
  • Avdeling Bergen har et sterkt fokus på hvordan krig og militarisme ødelegger miljøet, fra enorme militære klimautslipp, til forurensing av land, drikkevann og hav.
  • Jobber for en omdisponering av ressurser fra militarisme til fred, utvikling og miljø, for FNs atomvåpen-forbud og mot den NATO-styrte militariseringen av Norge.
  • Andre viktige saker er å promotere metoder for konfliktløsning og opprettelsen av et fredsdepartement.

DELTA I DEBATTEN:
Hva skal til for å oppnå fred på kloden?
Send gjerne dine tanker og innspill til debatt@fanaposten.no

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten