fanaposten.no

En travtrener og en gentleman

I dag runder Ove Wassberg 70 år. Han har i skrivende stund kjørt 26 062 løp, vunnet 3327 og kjørt inn 66 millioner+ til hesteeierne sine.

Folk i Fana · Publisert 00:15, 3 nov 2017

Han har 30 championater på Nesttun og Bergen Travpark, jakter nr. 31 og har vunnet det prestisjefylte NM for travtrenerne. Konkurranse har han bare av sønnen Svein Ove, 44 år, som alt har vunnet 1522 løp og kjørt inn 57 millioner kroner.

– Du ser uforskammet sprek ut. Hvor lenge har du tenkt å holde på?

– Så lenge helsen holder, og det ser jo lovende ut. Travtrenere pleier å få det i ryggen. Vi sitter i sulkyen rundt og rundt uten ryggdekning, men ryggen er utrolig bra. Jeg står litt anstrengt, for plunder har jeg hatt. Derfor har jeg jernskinne på hele låret opp til kneet og pingser litt, men det er bare småtterier, påstår den hardbalne.

For det var slett ikke småtterier, og det var et under at foten ikke gikk tvert av en høstkveld på Bergen Travpark. Han havnet på Haukeland, og der snek skribenten seg inn med travprogrammet i hånden. Det var forbudt å fotografere, men det fikset vi, for vi har vært ute sammen en vinternatt før. En smilende Ove Wassberg dukket så opp mellom dynene dagen etter i BT med et travprogram i hånden.

- En glad og fornøyd gutt

Slik har han alltid vært. En glad og fornøyd gutt, med en god porsjon temperament, som har stilnet til et varmt smil med årene.

Han vokste opp på myrene i Skjoldskiftet, der Esso-stasjonen i dag ligger, og der Brigt’en i gamle dager hadde pølsebod og kokte pølsene i en svær panne. Av og til knirket det både i mannen og pannen når han hentet seg en styrketår under disken. Rundt myrene trente travtrener og brenselhandler Arvid Carlson hestene sine. Ove Wassberg hadde valgt yrke lenge før fylte ti år.

– Det var en god og nøktern oppvekst. Min bestefar vandret inn fra Sverige sammen med 15 andre, og de skapte glassblåseverket på Flesland. Far jobbet på kommunen og spilte fotball med Brikt Jensen da fotballbanen på Traverbanen åpnet like før krigen. Jeg er tremenning til Thomas Wassberg, han som slo Juha Mieto med ett hundredel i OL. Men akkurat det er jo en mye større margin enn vi vinner målfoto med, ler han.

- Matpakke med påtegnet hjerte

Skussmålene var gode på framhaldsskolen på Hop, og rektor Johs. Alme oppfordret han til å gå videre på skole. Men det var nytteløst, Ove Wassberg hadde staket ut kursen.

–Jeg debuterte i et ungdomsløp da jeg var 15 år, og fikk snart mulighet til egen stall på Nesttun. Jeg var 18 år gammel da jeg i 1966 kjørte opp til lisens med ”Prøve” på ryggen. Det gikk greit, men hest var det verre med, for jeg hadde bare én i oppstarten. Det var Morten Senator, eier vognmann Sverre Jensen i by’n. Den kjørte jeg to ganger for dagen med, og han ble god. Siden kom seiersmaskinene Jasmino, Baus Arne og Jess Mon, og da var jeg etablert, også med Svanhild. Vi giftet oss i 1970 og har det like godt i dag. Matpakken ligger klar hver bidige morgen med påtegnet hjerte når jeg skal på Travparken. Men jeg kommer aldri hjem med jobben, det er jeg nøye på.

Sendte drepende blikk til hverandre

På Nesttun gjaldt det å komme seg til tet, og da Jess Mon vant Vestlandsløpet i 1973, var det etter 17 omstarter. Hesteeierne hang på gjerdet og ropte til kuskene at de bare måtte kline til, koste hva det koste ville, for boten betalte de, og pokalen skulle de ha med hjem og vise fram.

– Det var mye moro, og rundt på tribunen stod Martin Austevoll, Magne Hamre, Nils Skjold, Ole Landaas og mine tilhengere i atskilte soner og sendte drepende blikk til hverandre. Jeg husker da jeg vant seier nummer 1000. Da kom en av patriotene rennende ned til gjerdet og ropte ilsken at ”900 av dem skulle du aldri vunnet”!

– En annen gang kjørte jeg utvendig for forbildet mitt, Nils A. Skjold. Jeg var for nær og låste hjulet hans slik at han ikke kom fram, og jeg vant. Etterpå kom en illsint Skjold-tilhenger fykende, viftet med paraplyen og gav tydelig beskjed: ”Du kan bare våge deg å være borti Nils en gang til!”

– Hvordan har du klart å holde tempoet i snart to mannsaldre?

– Jeg har aldri røkt og har kun drukket lite alkohol. Jeg fikk en pakke South State og hele 100 kroner av eieren da Sportsmanden Tre vant Bergenspokalen i 1963. Da var jeg stallmann hos Svend Hansen. Han tok pakken fra meg og ga meg klar beskjed om at det griseriet fikk jeg ikke lov til. Ellers ble det juling.

– Stort sett kjører jeg på fest og elsker å ta meg en svingom. Jeg har klart å holde meg i form og har vært velsignet med god fysikk. Jeg har alltid likt å kjøre bil og kjøpte en Opel Kaptein da jeg var bare 16 år. Den gikk i faste ruter på dans i Fjellheim og Lysefjorden. Må jeg fortelle mer nå? knegger han.

- Vi er guttene hans

Det renner med historier. Minst en til har vi lyst til å dele. Det var en sen høstkveld på Travparken, og Ove Wassberg stod på sidelinjen og så siste løp. Da ble det en voldsom styrt i nest siste sving, nederst i møljen og virvaret havnet trener Claus Olsen. Ove Wassberg sprang av gårde og var førstemann til unnsetning.

– Det er slik han er, for vi som har vært stallmenn hos ham, er for alltid guttene hans, forklarte en annen av dem, Jan Erik Landaas.

– Du har alltid gått for å være en kaldblodspesialist. Hvem er de beste hestene du har sittet bak?

– Da blir det to varmblods, Elliot Frontline og Uppercut Flevo. Men den traveren jeg var mest glad i, var nok Helios. Han fikk kreft i magen, men var like blid. Jeg gråt den dagen han måtte avlives. For dyr viser med kroppsspråket om de er glad eller ikke. En trener må lære seg å lese tegnene til hesten, og armene hans må være som gummi, som bestefar lærte meg.

Til bunns i Nordsjøen

– Hvordan er det med penger og rikdom?

– Rikdom er det massevis av i livet til Svanhild og meg, og penger klarer vi oss med. Men noen oljebaron er jeg så visst ikke, selv om jeg har kjent på det, humrer han.

Det var i 1991, og sammen med Bjerke-trener Per Ulven var han invitert ut på en oljeboringsplattform i Nordsjøen. Det var 150 meter rett til bunns.

– Jeg kan ikke svømme, prøvde han seg. Men neida, og belønningen ble et lite glass av den aller første oljen som var tatt opp. Til bunns bar det med en gul plastbrikke festet utenpå klærne.

– Hva skal jeg med den? spurte han.

– Det er det eneste vi finner igjen av deg hvis vi mister trykket, opplyste mannen bak spaken.

Det gikk bra, strålende bra. Gratulerer med dagen!

Rikdom er det massevis av i livet til Svanhild og meg, og penger klarer vi oss med.

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten