fanaposten.no

Foto: Magne Fonn Hafskor

Draumkvedet for 20. og siste gang?

Bryndhild Utne har vært primus motor for Draumkvedet siden 2000. I dag fremføres det for 20. gang. Nå håper hun noen vil videreføre tradisjonen.

Folk i Fana · Publisert 10:09, 6 jan 2018

Det er 20. og kanskje siste gang at "Draumkvedet" skal fremføres i Fana. Tradisjonen som Brynhild Utne startet i 1999, flytter i år fra sin vante scene i Fantoft stavkirke til Storetveit kirke.

– Første gang vi arrangerte det var Fantoft stavkirke nettopp gjenoppbygd etter satanist-brannen. Siden har det blitt et arrangement med veldig stor oppslutning. I år flytter vi inn i Storetveit kirke, som er "moderkirken" til stavkirken. Der er det plass til flere og lett å finne frem, sier initiativtaker Brynhild Utne.

Gir seg

Utne kommer fra Solum i Telemark. Da hun kom til Bergen på 90-tallet tok hun initiativ til arrangementet, fordi hun ønsket noe å engasjere seg i.

– Draumkvedet kom jeg i kontakt med da jeg tok musikk grunnfag i yngredager. Det satte sine spor, sier hun.

Draumkvedet er et visjonsdikt, og ble sannsynligvis skrevet mot slutten av middelalderen. Det skildrer et syn eller en visjon av livet etter døden. Det handler om Olav Åsteson, som sovner på julaften og ikke våkner før 13. dag jul etter en dramatisk ferd gjennom dødsriket.

Uvisst opphav

Ingen vet hvem som har skrevet Draumkvedet, og ei heller om Olav Åsteson er en historisk person. Det er den eneste norske folkeviseballaden som er skrevet som et gjennomført visjonsdikt, og er dermed enestående i sitt slag. Fra 1840-tallet ble diktet nedskrevet og gjort kjent for offentligheten, etter å ha overlevd via muntlig fortellertradisjon hovedsakelig i Indre Telemark.

I 1890-årene tok professor Moltke Moe bruddstykker fra ulike versjoner og satte sammen den "definitive" versjonen på 52 vers.

Brynhild Utne føler at det er naturlig å trekke seg tilbake etter å ha drevet med Draumkvedet-oppsetningene i 20 år. Hun takker familien Horn, som har lånt ut stavkirken gratis til formålet.

– Det har vært en enorm oppslutning om arrangementet, og det har vært veldig gildt å være med på, sier hun.

Fritt frem å videreføre

Hun sier at dersom noen føler for å ta opp stafettpinnen og videreføre Draumkvedet-tradisjonen, så vil ingenting glede henne mer.

– Det hadde vært moro. På 20 år har vi hatt nye kveere hver gang, og det har vært jevnt fordelt mellom "kvender og karar". Om noen ønsker å videreføre dette, så skal de gjerne få hele listen av meg, sier hun.

I år er det folkemusiker og sangartist Sigrid Moldestad som skal stå for fremførelsen av Draumkvedet.

- Jeg har aldri gjort Draumkvedet før, og det er med ærefrykt, respekt, spenning og glede jeg tar fatt på prosessen med å lære meg det, sa Sigrid Moldestad til Åsane menighetsblad i fjor høst.

Draumkvedet fremføres i Storetveit kirke lørdag den 6. januar klokken 19.00.

Draumkvedet

Visjonsdiktet «Draumkvadet» fortel om Olav Åsteson, som legg seg ned på julekvelden og fell i djup søvn. Trettandags jul vaknar han, då folk er på veg til kyrkja. Medan han søv, har han sett livet etter døden, korleis synder vert straffa, og fått ein glimt av paradiset. Olav rir difor til kyrkja for å fortelja om det han har sett.

Ein veit ingenting om kven som har skrive diktet, men dei fleste nedteikningane er gjort i Telemark. Magnus Brostrup Landstad nedteikna ein versjon, etter å ha høyrt Maren Ramskeid frå Kvitseid framføre det rundt 1850. I 1890-åra tok professor Moltke Moe brotstykke frå ulike kjelder og sette desse saman til ei utgåve på 52 vers.

Visjonslitteratur er forteljingar om ferder til den andre verda. Dei mest kjende er Den guddommelege komedien av Dante Alighieri (1265-1321) og Tundals visjon (opphavleg nedteikna av ein irsk munk på midten av 1100-talet).

Langeneset-utbyggere holdes på pinebenken

En ny støyrapport kan avgjøre skjebnen til planene for 275 nye boliger på Langeneset.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten