fanaposten.no

Her er Totlandfolket samlet til nabotreff i grendahuset. Sangen om Totland ble en umiddelbar hit da den ble fremført på fjorårets Totlandrevy. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Hør Totland-folkets egen nasjonalsang

– Samholdet i bygden er fortsatt sterkt, sier opphavsmannen til verket.

Folk i Fana · Publisert 09:19, 10 feb 2017

Ikke et øye var tørt da folk på Totland samlet seg til sin revy nummer 20 i fjor høst. Som en perfekt finale på jubileumsrevyen ble det urfremføring av et spesialskrevet verk ført i pennen av en av bygdens skriveføre sønner, Åsbjørn Vetti.

Sangen «Veit ei lita bygd» ble sunget av full hals, og med det var Totland-folkets egen nasjonalsang et faktum.

– Sangen er en hyllest til Totland, og den var i utgangspunktet skrevet som et revynummer. Det var 20. årsjubileum både for Totland-revyen og fritidsklubben, så vi ønsket å gjøre noe ekstra. Så jeg lånte melodien fra Billy Joel og arrangement fra Kirby Shaw og satte meg ned forå skrive en tekst om Totland, forteller Vetti.

Hit spredt til flere

Sangen ble fremført samstemt av alle revydeltakerne, og ble en umiddelbar hit i fjellbygden øst i Fana. Planen var i utgangspunktet at sangen skulle holde seg der oppe, men i dagens nettbaserte samfunn har ting en tendens til å spre seg.

– I utgangspunktet var sangen til internt bruk, men så la noen den ut på Facebook... sier Vetti.

Det var leder Stian Jensen i Totland grendalag som la ut en versjon på Youtube, der sangen fikk akkompagnere vakre bilder fra naturen og bygdelivet. Dermed nådde sangen raskt ører også utenfor bygdens innerste krets.

– Bare artig at flere får høre den, for vi er jo fornøyde med sangen, smiler Vetti.

Strofer som «Nokre gongar når eg dreg bort til travle byar der stresset kjem fort, sakner eg Totland og stillheita her» pirrer nok lokalpatriotismen hos de Totland-bosatte, mens passasjen om «Totlandsfjell og Livarden, sjå mot Fonna, kjenn kor sola tar» kanskje kan lokke byfolk til å oppsøke de vakre fjellområdene som omkranser bygden.

Det kan også leses som en reklametekst til eventuelle nye beboere, som blir lovet en god mottakelse enten de er «streit eller litt sær» om de skulle få lyst til å flytte til Totland.

– Intensjonen er å få frem alt det som gjør oss stolte av bygden vår. Vi har den flotte naturen rundt oss, vi har en lang historie og vi har et stort samhold i bygden. At vi har en svært godt besøkt fritidsklubb og en levende revy gjennom 20 år er noe som gjør oss veldig stolte. Vi har også nabotreff der folk i bygden samles på en egen pubkveld, forteller Vetti.

Mistet skolen

I fjor ble Riple skule nedlagt, og Totland-bygden mistet dermed sitt viktigste samlingspunkt. Men samholdet i bygden er like sterkt som noen gang, sier velforeningsleder Jensen.

– Vi merker at skolen ikke er der. For eksempel var det ingen som arrangerte juletrefest i år. Det har vært FAU sin jobb, og ble rett og slett glemt. Det er en tradisjon vi kommer til å ta opp igjen neste år. Bygdesamfunnet lever i beste velgående, og fritidsklubben er stadig stappfull om torsdagene, sier Jensen.

I utgangspunktet var sangen til internt bruk, men så la noen den ut på Facebook

Front mot front på Kokstad

Veien stengt etter ulykken.

Yogastudio legger ned

Dittyogastudio i Kokstadvegen legger ned driften etter omtrent halvannen års drift.

Slik vil de gi ungdom et nytt tilbud om kveldene

Fana IL vil åpne Fana Arena om kveldene og nettene for å gi ungdom et tilholdssted.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten