fanaposten.no

Brasiliansk samba i 16. mai-tog på Aurdalslia

Åtte ungdommer fra Kolibri Brasil skapte sambastemning i det tradisjonelle 16. maitoget på Aurdalslia skole.

Folk i Fana · Publisert 14:27, 16 mai 2019

Tre jenter og fem gutter fra Kolibri Brasil har vært i Norge de tre siste dagene. De er på en liten turné for å vise frem en selvlaget danseforestilling på skoler og barnehager i Fana som har vært med å støtte Kolibri - Children at risk foundation.

Torsdag var det Aurdalslia skole på Sandsli som fikk oppleve det forrykende showet. Handlingen i showet er om en gutt som må forlate sin kultur og sitt hjemsted ufrivillig, noe som kan relateres til slavene i Brasil og tvangsflytting av urbefolkning eller dagens flyktningesituasjon i Europa.

Med feiende flott trommemusikk og dans, trollbandt de brasilianske ungdommene en fullsatt gymsal på Aurdalslia skole.

Får selvtillit og en mulighet

De åtte brasilianske ungdommene har alle vært en del av Kolibriprosjektet i mange år, og har hatt sin oppvekst der.

– Vi bruker mye kultur og dans som elementer i arbeidet vi gjør. Når de kommer hit, kommer de og skal vise frem noe som de er stolte av og møte norske barn og ungdommer på en arena som er felles uansett hvor man kommer fra i verden. Det er veldig viktig. Mange av de barna og ungdommene vi hjelper kommer fra familier som har bodd i fattigslige kår i favelaene i generasjoner. De er fanget i en livssituasjon som det er veldig vanskelig å komme seg ut av. Livssituasjonen gjør noe med selvbildet deres. De føler at de ikke er verdt noe og at de ikke kan noe. Det blir en ond sirkel. Vi forsøker å gi dem selvtiliten og selvbildet tilbake, og vi lykkes med svært mange av dem, sier Sigve Fjeldtvedt, som er seniorkonsulent for Kolibri her i Bergen.

En av de eldste danserne som er med til Norge denne gangen, har etablert seg som frilansdanser, og reiser verden rundt og opptrer.

– Han har bygget seg en karriere som danser, etter å ha vært en del av Kolibri siden han var liten gutt. Han reiser til Kina, USA og Europa for å opptre, og lever av å være danser, sier Fjeldtvedt.

- Viktig lokal støtte

Etter det brasilianske showet i gymsalen, stilte alle elevene på Aurdalslia skole opp på skoleplassen for å gå det tradisjonelle 16. maitoget med Ytrebygda skolekorps i front. De brasilianske ungdommene skal selvfølgelig få være med, og få en forsmak på hva de får oppleve når de stiller i Hovedprosesjonen i Bergen sentrum 17. mai.

– De brasilianske ungdommene ønsker å gi noe tilbake til alle som er med og støtter opp om prosjektet. I Fana og Ytrebygda er det en lang tradisjon i barnehager og skoler for å samle inn penger til CARF og Kolibri. Ungdommene ønsker å vise frem at det blir noe av all støtten de får, sier Fjeldtvedt.

I tillegg til Aurdalslia skole, er også Skjold skole, Søreide skole, Skjoldtun barnehage, Sandslimarka Canvasbarnehage og Stend videregående skole blant de som støtter prosjektet med årlige innsamlinger.

– Gjennom alle årene lokalmiljøet har vært med på å støtte prosjektet, har det skapt en entusiasme blant folk. I årenes løp har prosjektet truffet stadig nye barn og foreldre, og på den måten har lokalsamfunnet fått en kunnskap om det vi jobber med som har vært med å skape et bærekraftig prosjekt som fortsetter å leve videre for å hjelpe nye generasjoner i Brasil. Vi har ikke tall på hvor mange barn som er hjulpet siden oppstarten i 1992, men det er mange tusen, sier Sigve Fjeldtvedt.

- 17. mai blir sikkert moro

13 år gamle Ryan er med Kolibri på reise til Norge for første gang. Han har vært med i Kolibri-prosjektet i tre og et halvt år, og var sammen med de andre ungdommene spent på mottakelsen showet deres ville få i skolene.

– Kolibriprosjektet har vært veldig bra for meg. Det er egentlig veldig vanskelig å forklare hva det betyr for meg å være med, men jeg ønsker å gjøre mest ut av de mulighetene jeg får gjennom å delta i prosjektet, sier 13-åringen.

I Brasil går barn på skole enten om formiddagen eller om ettermiddagen. Ryan går om ettermiddagen.

– Jeg er på Kolibri hver dag, mandag til fredag. Ofte er jeg innom når jeg ikke skal være der også, smiler han

– Gleder du deg til å gå i hovedprosesjonen 17. mai?

– Jeg fikk vite at vi skulle få gå i prosesjonen på 17. mai da vi landet i Norge, men jeg vet egentlig ikke hva det er. Men det blir sikkert moro, smiler han.

Vi regner med at de som ser dem i hovedprosesjonen 17. mai gir dem en uforglemmelig opplevelse.

De brasilianske ungdommene skal også holde danseworkshops neste uke. De er åpen for alle. Der blir det mulighet til å teste ut samba, afrobrasilianske danser, brasiliansk folkedans og litt capoeira.

Allerede på mandag får elevene på Søreide skole og Stend videregående skole oppleve det brasilianske showet på nært hold.

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten