fanaposten.no

Bill mrk: Gullstruper og buldrende basser

Fanabygdens eget mannskor trenger flere folk, og særlig bassrøster er etterspurt.

Folk i Fana · Publisert 20:50, 1 jun 2020

Fra gymsalen på Stend strømmer det endelig mannskor-musikk igjen. Det har vært stille lenge, men nå hever en gruppe godt voksne herrer sine røster.

Etter måneder uten å kunne samles er det godt å få synge ut i fellesskap med andre, selv om koret foreløpig ikke får holde vanlige konserter.

Men koret skulle gjerne sett at enda flere sluttet seg til dem!

– Snittalderen i koret er høy, og da blir det også en del naturlig frafall i årenes løp. Vi skulle gjerne hatt noen flere medlemmer. Vi er 35 nå, men ønsker å ligge over 40. Særlig bassrøster er vi interessert i, sier formann i koret Kjetil Motys, som med sine snart 50 år også er soleklart yngstemann.

Terje er unntaket

Koret har mange med svært lang fartstid. Men Terje Erstad (62) er et hederlig unntak. Rett før koronaen kom, tok han steget og ble korets ferskeste medlem.

– Jeg har hatt lyst å prøve meg en god stund. Så har jeg en nabo i Steinsvik som er med i koret. Vi kom i prat, og til slutt bestemte jeg meg bare for å gjøre det, forteller han.

Han har ikke sunget i kor siden barndommen. I voksen alder har det vært korps som har okkupert mye av fritiden hans.

Rett etter at han dukket opp på øving, kom koronaen og stoppet all korvirksomhet.

– Men det er foretaksomme herrer, så de sørget for at vi fikk lydfiler på mail så vi kunne sitte hjemme og øve på stemmene våre. Så de har holdt det gående på imponerende vis, sier Erstad.

Trenger ikke kunnskaper

Sigbjørn Bjånesø startet selv i koret som 16-åring for 54 år siden. Der var han sammen med brødrene Harald og Eivind. Deres far Hilmar var primus motor for koret i hine hårde dager.

Nå er veteranen Bjånesø imponert over sin nye kor-kollega, og håper flere føler seg inspirert til å følge i fotsporene.

– Jeg synes det står respekt av Terje fortsetter etter at vi fikk koronaen i fanget akkurat da han begynte. Jeg håper vi kan nå ut til enda flere. Hvis folk tenker at dette kan være noe for dem, må de bare møte opp og høre på en øving. Så kan de vurdere om dette er noe for dem. Det er helt uforpliktende, sier han.

Koret har et rykte på seg for å holde høyt musikalsk nivå, og har en stolt historie å vise til. På 70-tallet var de regnet som et av de beste i Norge og vant nasjonale konkurranser.

Neste år runder koret 80, og planlegger et stor sangstevne på Nesttun i anledning jubileet.

Terje Erstad (t.v) er korets nyeste medlem. Kjetil Motys er formann i koret, mens Sigbjørn Bjånesø er en av veteranene.

Godt mottatt

Men musikalske kvalifikasjoner er ikke noe som kreves for de som vil prøve seg.

– Det er nok noen som vegrer seg fordi de føler at de bør kunne noter. Men det er faktisk mange i koret som ikke kan noter. Det handler om å tørre å ta steget, så får du hjelp til alt underveis, sier Sigbjørn Bjånesø.

Terje Erstad føler seg godt mottatt, selv om det brått ble stille fra koret han hadde begynt i.

– Det er veldig hyggelige folk, og det er et fint og balansert repertoar. Det å drive med musikk i fellesskap gir en veldig stor glede, sier Erstad.

Flere trekker frem de store musikalske opplevelsene det gir når koret stemmer i foran publikum.

– De konsertopplevelsene der du synger for et publikum og musikken virkelig treffer, det er fantastisk. Vi har sunget for folk i Minnesota som satt og gråt. Noen ganger skjer det noe i møtet mellom kor og publikum som kan være vanskelig å forklare, og de øyeblikkene er verdt mye, sier Bjånesø.

Variert

Musikalsk er det et veldig variert reprertoar. Tradisjonelt har koret sunget mye kirkemusikk, men går ikke av veien for å prøve noe nytt. Dirigent er Bjørn Bergmann, som stadig utfordrer herrene med mer utradisjonelle ting.

Med Fanaposten på plass, drar de i gang med "Anthem", som har blitt et nytt glansnummer.

– Vi gleder oss bare til vi kan fremføre det for folk igjen, sier Bjånesø.

Og flere folk i koret er altså ikke å forakte.

Fana mannskor

Fana mannskor ble startet i 1941. Oppstarten hang sammen med at medlemmer i Fana ungdomslag meldte seg ut i protest mot at NS innsatte sitt eget styre i ungdomslaget. De fant sammen i det nystartede koret, som overtok noen av ungdomslagets funksjoner.

I 70-årene fremsto koret som et av de beste mannskorene i Norge. I den tiden vant koret flere nasjonale konkurranser.

Sigmund Skage var dirigent og musikalsk leder for Fana mannskor i de første 46 årene av korets levetid.

Fra høsten 2015 er Bjørn Bergmann dirigent for Fana Mannskor.

Koret øver i gymsalen på Stend.

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten