fanaposten.no

Arne Tvedt (foran) er et midtpunkt i et lite, men svært så aktivt turmiljø i Blomsterdalen. Bak fra venstre: Øyvind Olsen, Victor Larsen, Turid Olsen, Odd Wilhelm Olsen, Evelyn Andersen, Helge Haug og Dan Andersen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Arne (80) inviterer turvennene på kaffe tre ganger i uken

Nå fyller hedersmannen 80 år!

Folk i Fana · Publisert 20:00, 12 mai 2019

Han har løpt 103 maraton. Det første som 52-åring i 1991. På selveste 17. mai fyller Arne Tvedt fra Blomsterdalen 80 år.

Og selv om det har blitt noen år siden forrige maraton, er det ingenting å si på formen. I god tid før jubileet tar noen av hans gode venner kontakt med Fanaposten. En slik begivenhet kan ikke forbigås i stillhet.

Arne Tvedt er nemlig primus motor og en slags lokal legende i et lite, men svært så aktivt turmiljø i Blomsterdalen-området.

Samles hos Arne

Tre ganger i uken, hver mandag, onsdag og lørdag, samles en gruppe på 8-10 personer seg hjemme hos Arne i Hjellestadvegen 100.

Derfra legger de ut på tur. En ti kilometers runde som strekker seg innom Fleslandsvegen, Espeland og Lønningen, før de ender opp igjen ved huset til Arne.

– Turene går i raskt tempo. Noen løper litt og rykker litt ifra, så det danner seg gjerne en for- og baktropp, sier Victor Larsen.

Enda viktigere enn selve turene, er det som skjer etterpå.

– Da setter vi oss inn i kjellerstuen til Arne, spiser maten vår, drikker kaffe og prater. Det er det som er høydepunktet, forteller Dan Andersen.

– Hva prater dere om?

– Alt mellom himmel og jord. Brann, bompenger, you name it.

God gjeng

Dan Andersen, Turid Olsen, Evelyn Andersen, Helge Haug, Øyvind Olsen, Rene Skjold og Odd Wilhelm Olsen er tilstede når Fanaposten er innom det faste møtet. I tillegg regnes Randi Wie, Bjørn Moldeklev og Britt Elin Birkeland som medlemmer av den ivrige turgjengen. Nye medlemmer må godkjennes av alle sammen, samstemmer gruppen.

Alle er enige om at uten Arne Tvedt, så hadde det ikke vært noen turgruppe.

– Disse møtene betyr veldig mye. Dørstokkmilen ved å komme seg ut på tur blir nesten fraværende når du har det sosiale fellesskapet å se frem til, sier en av dem.

Samtlige roser den beskjedne 80-åringen opp i skyene.

– Det finnes bare en Arne, sier Turid Olsen.

– Det sier litt om Arne at han åpner dørene og inviterer alle inn tre ganger hver eneste uke. Det er ikke mange som ville gjort det, sier Rene Skjold.

Startet med jernmannen

Den nå avdøde "Jernmannen" Hans Jacob Berntsen har en viktig rolle i oppstarten av den faste gå-gjengen. Tvedt var en del av det samme treningsmiljøet, og de to begynte å gå faste turer sammen i raskt tempo.

I 2011 hadde Hans Jacob begytnt å få problemer med helsen. Samtidig begynte turene å balle på seg, og flere gode venner, mange med bakgrunn i funksjonærmiljøet rundt Maratonkarusellen, meldte sin interesse for å gå sammen med Tvedt i følgesvennens fravær.

Konen til Arne er på Mildeheimen, og Arne bruker mye tid på å være til stede for henne. Det sosiale fellesskapet i kjellerstuen i Hjellestadvegen blir ekstra viktig når han er alene i huset.

– Du kan trygt si at dette bare har blitt viktigere nå når jeg har blitt alene her. For meg er det bare en sann glede å at folk samles hos meg, sier Tvedt.

Han beskrives som en svært hjelpsom, beskjeden og vital 79-åring (bursdagen er først om en uke). Han har tre barn og syv barnebarn, og har en lang arbeidskarriere bak seg innen reparasjon og vedlikehold av heiser.

– Arne er et sentralt midtpunkt for mange. Hver nyttårssaften inviterer han inn i huset sitt, så vi trenger aldri å lure på hvor vi skal være. Samtidig er han et utrolig flott menneske, sprek og vital. En vi ser opp til, rett og slett, sier Rene Skjold.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten