fanaposten.no

Å eldes med dans, er å eldes med glans

26 kvinner i sin beste alder har siden november øvet to ganger i uken. Fredag 2. juni står de på hovedscenen i Grieghallen med en times danseforestilling under Festspillene.

Folk i Fana · Publisert 13:34, 26 mai 2017

Danseforestillingen «Patina - å eldes med glans» er laget av koreograf Arne Fagerholt.

Ideen til stykket fikk han da han hjemme i Orkanger satt og så på mandagsøvingen til en gruppe kvinnelige seniordansere. Han tenkte at her ligger det en hel forestilling, og forestilling om kvinnenes liv ble det. Hele 40 forestillinger rundt om i Norge, blant annet på Den Norske Opera & Ballett, samt TV-program og USA-turné.

Turen er nå kommet til fanafruene og bergensfruene, for det er en god blanding som øver i Fana kulturhus under ledelse av Stephanie Mowinckel, som er innstuderingsansvarlig.

– Forestillingen skal hedre mødrene, bestemødrene og oldemødrene. Kvinnene som har levd et liv i bakgrunnen og alltid satt mann og barn foran egne drømmer og lekenhet. Vi tas med på en reise gjennom et liv på godt og vondt, sier Mowinkcel.

Mest givende

Tirsdag hadde damene gjennomkjøring av hele stykket med kostymer i Fana Kulturhus, og onsdag deltok de på åpningen av Festspillene med et nummer fra stykket.

Siden november i fjor har de øvet to dager i uken, og kanskje det mest imponerende er at ingen av damene har danset på scenen tidligere.

– Noen av dem har litt erfaring fra seniorteater, men langt de fleste har ingen erfaring med danseforestillinger, og det var denne typen personer vi ønsket å komme i kontakt med. Normalt så er det ett års innstuderingsarbeid for en slik forestilling, men vi har bare holdt på siden november, så vi har egentlig hatt litt dårlig tid. Men alle har vært kjempeflinke og positive. En del av dem visste nok ikke helt hva de gikk til, men dette har egentlig gått kjempefint. Jeg tror kanskje dette er den mest givende jobben jeg har hatt noen gang, sier Stephanie Mowinckel.

Fredag 2. juni er det premiere på forestillingen som skal spilles kun én gang. Ifølge Mowinckel er forestillingen snart utsolgt også.

– De blir litt skjelvne når de snakker om at det kommer 1600 mennesker for å se dem danse. Men litt nerver hører bare med, smiler Mowinckel.

Ikke noen sofasliter

De dansende damene er i alderen 64 til 84 år. Eldst er Solveig Lilletvedt fra Lilletvedt.

– Datteren min så i avisen at de etterlyste damer i vår alder til å være med på en danseforestilling, og hun meldte meg like godt på. Så gikk det ikke bedre enn at de ringte meg for å høre om jeg ville være med, og da sa jeg ja, smiler 84-åringen.

Hun står der i underkjolen og børster håret sitt før prøvene skal i gang.

– Jeg tenkte jo at jeg er såpass sprek at jeg kunne være med på dette, og det har vært kjempemorsomt. Jeg har fått mange nye bekjentskaper og vi har det veldig moro sammen. Jeg må jo få lov til å rose Arne, som har skrevet dette og Stephanie som lærer oss opp, og ikke minst Christian Rieber som betaler for gildet. Uten noen av dem hadde jo ikke dette blitt noe av, sier Lilletvedt.

Nå ser hun frem til å stå på scenen i Grieghallen om en uke.

– Jeg tør nesten ikke tenke tanken på det en gang. Det har gått bra på øving, så det går sikkert bra på forestillingen også. For meg har dette vært noe å glede seg til hver eneste uke. Det er godt å ha noe å gjøre. Setter man seg ned, så går det bare nedover tror jeg. Selv har jeg drevet med folkedans og gammeldans tidligere, så dette var noe helt nytt for meg. Men når man kommer til scenen i en alder av 84 år, så er jo ikke det så verst, smiler Solveig Lilletvedt.

Sommerfugler i magen

En av de andre fanafruene er Randi Mie Grantvedt. I likhet med Solveig Lilletvedt har det vært givende å komme seg ut blant andre mennesker og gjøre noe sammen med andre.

– Det er viktig å komme ut av huset og gjøre nye ting. Jeg holder meg oppdatert, er med andre mennesker og har fått mange nye venner. Jeg har alltid hatt lyst til å bruke kroppen til musikk og dans, og endelig har den drømmen gått i oppfyllelse. Dette har bare vært alle tiders. Et eventyr rett og slett. Jeg føler jeg har blomstret opp og dette er en «once in a lifetime»-opplevelse, sier Randi Mie Grantvedt.

Hun gleder seg, som de andre, til å stå på scenen i Grieghallen.

– Jeg har helt sommerfugler i magen, og kjenner det helt ut i fingertuppene. Tenk at jeg skal kjenne på slike følelser i min alder. Heldigvis har vi masse av dem i oss, og det har faktisk vært en del følelser i sving under øvingene. Det er mange minner som hentes frem gjennom forestillingen, og vi har alle levd en stund og de fleste av oss har fått føle på livet på godt og vondt. Men akkurat som i forestillingen så er det en tid for tunge følelser og det er en tid for gode følelser, og vi kaster alle byrdene med å tenke på alle andre og får anledning til å tenke på oss selv, sier Randi Mie Grantvedt.

Dette er kanskje den mest givende jobben jeg har hatt.

Gråte

Det kan vi.

Gråte som små barn

i den store skogen vi aldri finner ut av.

Gråte fordi vi fikk den vi ville ha

men som ikke lenger er den vi engang ville ha.

Gråte fordi vi ikke ble elsket av den vi elsket.

Gråte over tapet av den vi elsket.

Gråte over vår ensomme ungdom

og over ungdommen vi har mistet

og alderen som skjærer ansiktene våre i stykker

og legger kroppene våre øde.

Vi kan gråte over et barn vi ønsket og aldri fikk.

Og gråte over de barna vi fikk.

Vi kan gråte blod over dem.

Vi kan gråte over at vi aldri ble det vi drømte om å bli.

Og over at når vi ble det vi drømte om

så var det ikke det vi hadde drømt om likevel.

Vi kan gråte over livet hver gang det kjører over oss.

Og over våre ulevde liv og ubrukte dager.

Men hele tiden kan vi le også.

Det kan vi.

Vi kan le også.

Av Eli Skålmo

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten