fanaposten.no

McDonald's i Laguneparken har vært en institusjon i 30 år. Foto: Roy Ellingsen

30 år med McDonald's

– Da restauranten åpnet i 1991, visste ikke bergenserne hva McDonald's var for noe. Men vi er blitt et samlingspunkt og et landemerke, sier daglig leder Marius Kyte Alfheim.

Folk i Fana · Publisert 15:30, 4 jun 2021

Lørdag markerer McDonald's i Laguneparken at det er 30 år siden åpningsdagen. Restauranten åpnet med 35 årsverk. Nå har 125 mennesker arbeidsplassen sin i de samme lokalene. Alle piler har pekt oppover i nær sagt alle disse årene, men mange var skeptiske da franchisetaker Jostein Vindenes åpnet dørene.

– Han var veldig hemmelighetsfull. Det var bare han og konen som visste at han jobbet for å få McDonald's til Bergen, sier Alfheim.

Selv har han «bare» vært med de siste ti årene, men også i disse årene har det gått unna.

Norges første

Før 1991 var McDonald's en naturlig del av enhver bergensers storbytur. Du hadde nesten ikke vært i London, Paris eller Roma, hvis du ikke hadde svingt innom en stor, gul M på din vei. I 1991 kom storbymaten til Bergen.

Alfheim blar i et fotoalbum fra åpningsdagene i 1991. Han kan ikke unngå å humre over uniformene og møblementet. Utvalget på menyen var også noe snevrere den gangen.

– Fremdeles er det Big Mac som er den store salgsmaskinen vår, men utvalget er mye større nå, med noe for enhver smak, sier Alfheim.

I 1991 kunne du ikke gå på Mac-en for å få deg en salat, for å si det sånn.

Rundt hushjørnene på McDonald's i Laguneparken var også Norges første McDrive, altså der man kan bestille maten og få den levert rett i bilen.

– Drive thru har også hatt størst vekst de siste årene. Det har vært en rivende utvikling. Selvsagt har den vært ekstra populær under korona, men også før den tid var utviklingen kjempepositiv, sier Alfheim.

 

Fanaposten i 1991.

Disse var på jobb den første dagen. Ser du noen du kjenner?

Flytter festen til SoMe

Dersom 2021 hadde vært et helt vanlig år, ville nok den store festdagen ha vært arrangert med ballonger, kake, gaver og stor festivitas. Ingen av de tingene er mulig nå.

– I stedet har vi flyttet festen til sosiale medier, der vi kan ha forskjellige tilbud og arrangementer fra dag til dag. Vi regner med gjestene våre skal få merke at vi feirer jubileum. Så får vi heller ta den store kakefesten på 35, 40 og 50 år, sier Alfheim.

Apropos kunder, da Fanaposten markerte åpningen av McDonald's i 1991, gikk baksiden av avisen med til saken «McDonald's har inntatt Bergen», der en fem år gammel Mats Barsnes koste seg med sin Happy Meal.

– Det stemmer godt, det. Min mor sa faktisk til meg en gang at jeg var i avisen den gangen, sier Barsnes i dag.

Han sier han har vært der flere ganger gjennom årene.

– Det ble en liten tradisjon da vi bodde i området, sier mannen, som har bodd både på Krokeide og Nordås.

– Etter hvert flyttet jeg til byen, og da ble det mer naturlig å bruke Mac-en andre steder, sier han.

Samme bygg

Selv om restauranten i Rådalen har vært i konstant utvikling, har den holdt seg innenfor de samme veggene, med stadig flere ansatte.

– Den store utviklingen har vært bak skranken og på kjøkkenet. Bortsett fra at vi fikk bygget vinterhagen utenfor hovedinngangen, har rammene vært de samme, sier Alfheim.

Bygget er en klassisk McDonald's-konstruksjon du finner over hele Nord-Europa. Kjører du langs motorveiene i Sverige, finner du mange slike.

Noe av det som gleder Alfheim mest, er at restauranten er et populært og attraktivt sted å jobbe for ungdom.

– Hver gang vi søker etter folk, får vi mellom 600 og 700 søknader!

Det er etter hvert blitt mange McDonald's-restauranter på Vestlandet, men det er fremdeles noe med den første.

– Folk kommer langveisfra for å handle hos oss. Vi er glad for at vi fortsatt kan være det samlingspunktet, sier Alfheim.

6. juni i 1991 ble dørene åpnet.

Musikkorps var på plass da dørene ble åpnet.

Slik har Bjarg fått det til å koke på Stavollen: - Hentet inspirasjon fra engelsk klubb

Når Bjargs A-lag spiller hjemmekamp, koker det, både på tribunen og på banen. Det er resultatet av et langvarig arbeid.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten