fanaposten.no

10-åringer forsker på astronautsko

Ulsmåg skole har stolte tradisjoner med å gjøre det godt i verdens største kunnskapskonkurranse for barn og unge. Lørdag er helt nytt lag fra skolen i ilden.

Folk i Fana · Publisert 10:08, 10 nov 2018

De siste åtte ukene har tolv elever fra femte trinn på Ulsmåg skole hatt en helt spesiell skolehverdag: De har nemlig utviklet en astronautsko for bruk inne på romstasjoner. Dette har de gjort som del av forskningsprosjektet sitt i FIRST LEGO League, verdens største kunnskapskonkurranse for barn og unge.

– Det var Cathrine som kom på ideen med å bruke borrelås og teppe, skryter Anna Fagnastøl Skjervheim ivrig.

Venninne og for tiden forskningskompanjong Cathrine Brekke-Molund smiler småsjenert, og forteller at hun gleder seg "sykt" til bergensfinalen. Sommerfuglene er på plass i magen, og de siste dagene brukes nå til terping og finjustering av oppfinnelsen og oppdragene de skal løse på en robotbane med LEGO-installasjoner.

– Dette er bare så spennende å være med på. Storebroren min har vært med tidligere, og nå er jeg bare så glad for å være med selv også, sier Cahtrine.

Farlige outsidere

Lørdag er det den regionale finalen i FIRST LEGO League som går av stabelen på Handelshøyskolen Bi på Marineholmen. Totalt skal 18 lag fra ulike skoler og organisasjoner kjempe om gjeve priser, hvor sammenlagtvinneren går videre til den skandinaviske finalen i desember.

– Jeg tror årets lag fra Ulsmåg har en god sjanse til å gjøre det godt. De kan fort bli en farlig outsider, tror lærer Runar Eikhaug om det svært unge laget. I finalen møter de lag bestående av deltakere opp til seksten år.

Hele 353 norske lag deltar i de regionale turneringene som arrangeres i 22 ulike byer i Norge i morgen. Årets oppdrag heter Into Orbit, og lagene skal løse en fysisk eller sosial utfordring som mennesker kan møte når de utforsker verdensrommet i lange perioder. Løsningen demonstreres blant annet med selvbygde LEGO-roboter.

Løser utfordringer

Laget fra Ulsmåg, som kaller seg Ulsmåg Ultimate, har altså valgt å lage en astronautsko. For å teste skoen har elevene også laget en romstasjon-simulator. Der kan de teste skoen ved å gå på veggene.

– En del av prosessen har gått ut på å teste sko med borrelås festet ulike steder på skoene. Uavhengig av stedet borrelåsen var festet, lå kraften vi trengte for å dra den løs på mellom tre og fire kilo, forklarer lærer Eikhaug.

Elevene mener oppfinnelsen deres dermed løser to av utfordringene astronauter har under lange opphold på romstasjonen: I tillegg til å hjelpe astronauten til å holde seg på et bestemt sted uten å bruke hendene, gir de astronauten muskeltrening siden foten må dras løs for hvert skritt.

– Vi lærer utrolig mye av å være med på denne turneringen, sier Anna Fagnastøl Skjervheim videre.

Dedikerte elever

Både Anna og Cathrine har brukt og bruker mye tid på LEGO-bygging på fritiden.

– Jeg liker bedre å bygge LEGO enn å leke med LEGO. Jeg elsker å finne på nye måter å sette sammen klossene på, forteller Anna.

– Jeg også, stemmer Cathrine i, og føyer til at hun tror det er en mulighet for at Ulsmåg Ultimate gjør rent bord.

De har iallfall forberedt seg så godt som mulig, og de ivrige elevene tropper opp på skolen også på ettermiddags- og kveldstid for å jobbe med prosjektene sine. Planleggingsdagen gikk også med.

– Jeg er bare så utrolig stolt over elevene mine. Flere av fjorårets elever stiller også opp for å hjelpe dem med prosjektet, så det vitner om hvor stort engasjement denne konkurransen skaper, sier Runar Eikhaug.

Jeg tror årets lag fra Ulsmåg har en god sjanse til å gjøre det godt. De kan fort bli en farlig outsider.

FIRST LEGO League

FIRST LEGO League er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 10 - 16 år.

Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

Deltakerne skal lage innovative løsninger på problemer, designe og programmere en LEGO MINDSTORMS robot, samt markedsføre løsningen og laget sitt.

Lagene har åtte uker arbeidsperiode før det hele ender opp i en lokal turnering.

I Skandinavia arrangeres turneringen av FIRST Scandinavia og Equinor sitt talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.

Over 14 000 deltakere fordelt på 900 lag deltar i Skandinavia, mens turneringen samler over 280 000 barn på verdensbasis.

Den skandinaviske finalen arrangeres 1. desember i Equinors lokaler på Fornebu.

Vil samle golfbanen sør for Flyplassvegen

Fana golfklubb ønsker å flytte seks hull fra nordsiden til sørsiden av Flyplassvegen. Slik vil det kunne åpnes for utbygging der dagens golfbane...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten