fanaposten.no

Aslak Sverdrup (lufthavndirektør ved Bergen lufthavn, Flesland) og Owe Østrem (leder av velforeningen i Kvitura) er glade for at Avinor og velforeningen har kommet frem til en løsning som gjør at beboerne i Kvitura vil få rent springvann til våren. Foto: Kent Roar Nybø

Nå får de endelig rent drikkevann i springen

Til våren blir det slutt på vannbæringen i Kvitura:

Nyheter · Publisert 09:32, 21 okt 2014

Etter tre års ventetid skal beboerne i Kvitura endelig få rent vann i springen.

Da blir det slutt på vannsalget hos Coop Prix på Søreide.

Har paller med vann i butikken

I 2011 oppdaget Avinor det giftige stoffet PFOS i grunnen under et område nord på Bergen lufthavn, Flesland. Området ble frem til 1994 brukt som brannøvingsfelt. Etter målinger av vannet i området og i brønner i boligområdet Kvitura ble det avdekket PFOS i enkelte brønner. Siden har de nærmere 40 familiene som bor i Kvitura vært nødt til å drikke flaskevann.

– Min familie henter ti femlitersdunker i uken. Det krever en del plass i bagasjerommet. I starten forsøkte vi å hente to dunker om dagen, men det ble for mye styr, sier styreleder Owe Østrem i Kvitura velforening.

Drikkevannet er det Avinor som har betalt, og dunkene henter Østrem og naboene i Coop Prix-butikken på Søreide.

Ifølge butikksjef Torstein Meland er butikken hans en av butikkene i Norge som har solgt mest flaskevann de siste årene.

– Vi selger 6500 femlitersdunker årlig, og har alltid to-tre paller med vanndunker stående i butikken. Pengene fra Avinor tikker rett inn på konto, sier Meland.

Mengden PFOS i vannet har ligget betraktelig under et nivå som gir tiltaksplikt, men i påvente av entydige resultater har Avinor valgt å gjennomføre flere tiltak.

– I tillegg til å finansiere drikkevann på flaske, har vi etablert rensefiltre i området og finansiert et blodprøve-program som gjør at beboerne kan teste seg for eventuelle helsemessige påvirkninger, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup på Bergen lufthavn, Flesland.

Får rent springvann til våren

Avinor har også samarbeidet med Bergen kommune om å etablere vanntilførsel over flyplassområdet til en ny vannkum i Kvitura. Vanntilførselen er nå klar for videre strekk, slik at eiendommene i området kan kobles til offentlig vann.

Velforeningen i Kvitura og Avinor har inngått en avtale om en engangsutbetaling til husstander som har drikkevann med avrenning fra det tidligere øvingsfeltet. Hensikten med avtalen er at beboerne raskere skal kunne koble seg til offentlig vann.

I løpet av våren 2015 skal det bli rent drikkevann i springen hos beboerne i Kvitura.

– Det ser vi frem til. Det blir deilig å kunne bruke vannet i springen til alt. Det gjør hverdagen mye enklere, sier Østrem.

Det er også lufthavndirektøren glad for.

– Det er viktig for oss å være en ansvarsfull og handlekraftig nabo. Vi er fornøyde med å ha bidratt til en god løsning, sier Sverdrup.

Slutter å selge vanndunker

Og selv om vannsalget vil stupe fra våren av, depper heller ikke butikksjefen hos Coop Prix på Søreide. Han tror ikke det vil få store konsekvenser for økonomien når vannslusene åpnes i Kvitura og Avinor stenger pengekranen.

– Det er ingen andre som kjøper femlitersdunker, så de pengene er tapt. Men det er bedre at beboerne får vann i springen. Vi har uansett ikke tjent så mye på vanndunkene. Vannsalget har årlig utgjort 200.000 kroner netto. Det er veldig lite, og har ikke så mye å si for totalomsetningen vår. I perioder har vi solgt vannet med tap, sier Meland.

– Hva med dem som tar handlerunden her fordi de uansett må innom for å hente vann?

– Noen har bare vært her for å hente vann. De vil nok ikke komme her mer. Men folk er velkomne selv om de ikke lenger skal hente vann. Vi har opparbeidet oss et godt forhold til kundene, så jeg tror mange vil fortsette å handle her likevel, sier Prix-sjefen på Søreide.

Lei av flaskevann

– Hva synes du om at beboerne i Kvitura snart får drikkevannet fra springen?

– Jeg skjønner at det har vært slitsomt for beboerne å bære med seg vann fra butikken og stadig være bekymret for at de ikke har nok vann. Dette er bare positivt, sier Meland.

Det er velforeningsleder Østrem helt enig i.

– Beboerne er veldig glade og tilfredse for at dette er blitt en solskinnshistorie. Vi er lei av flaskevann.

Hvor er Fana-nissen i dag?

Følg Fanapostens julekalender!

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten