fanaposten.no

Kommunen skjøt Hamre-gjessene

Liv Kristine Holme er rystet etter at åtte gjess ble avlivet på Hamre like før jul.

Nyheter · Publisert 06:15, 11 jan 2017

En desemberdag parkerer bevæpnede menn ved Hamrevegen, går inn på eiendommen til Bjørn Hope og avfyrer flere skudd. Når de snur seg og går, er åtte gjess døde.

Har betydd mye

En av naboene, Liv Kristine Holme, fikk fullstendig sjokk da hun kom hjem fra ferie til nyheten om at gjessene var skutt. Hun forteller at det siden tidlig på 2000-tallet har vært en liten flokk med gjess i landskapet ved Kalandsvatnet og Klokkarvatnet.

– Det er helt forferdelig. Disse gjessene har betydd mye for meg, og jeg vet at mange i nabolaget har satt pris på dem og gitt dem mat. Vi var blitt veldig glade i dem. Det er uakseptabel oppførsel å komme hit uten forvarsel og skyte dem, sier hun.

Det var folk fra Viltforvaltningen i Bergen kommune som gjorde slutt på gjessene. Holme er helt på gråten når hun snakker om det som har skjedd.

– Jeg forstår ikke at de kan gjøre noe sånt. De kunne i det minste gitt beskjed eller spurt oss som bor her om det var greit. Kanskje kunne de funnet noen som driver gård som kunne tenke seg å overta dem? Vi er flere som synes dette er forferdelig. Vi er mange naboer som har gledet oss over å ha gjessene rundt oss, sier hun.

Tidligere gårdsgjess

Gjessene tilhørte tidligere en gård i området. Da gården skiftet eier rundt tusenårsskiftet ble det slutt på husdyrholdet. Gjessene fortsatte å leve i det fri etterpå, og beveget seg fritt mellom Kaland og Hamre.

– På det meste var det tolv av dem, og de svømte mellom Kalandsvatnet, Hamretjern og Klokkarvatnet. Om sommeren gresset de, mens om vinteren var vi mange naboer som hadde stor glede av å mate dem. Rundt 2012 forsvant mange av gjessene, og bare to ble igjen. Jeg er usikker på hva som skjedde med dem, men det ble sagt at de hadde forflyttet seg til et annet sted, sier Holme.

Vellykket hekking

I fjor oppdaget hun til sin glede at gåseparet fikk et kull med unger. Hun beskriver et flott syn da de to gåseforeldrene og seks unger svømte på rekke og rad innover i Klokkarvatnet.

Kommunens viltforvaltning ser det annerledes. De har fulgt med på gjessene over tid, og ventet bare på en anledning til å avlive dem.

– Etter at de fikk et kull med unger i våres har vi gjort flere forsøk på å fange de, og nå før jul fikk vi muligheten, sier viltforvalter i Bergen, Maria Sjaavaag.

– Hvorfor skal man kvitte seg med gjess?

– Tamgjess er per definisjon en fremmed organisme så fort de har forvillet seg, og det er jo tilfellet her. Det finnes også ville gjess som får være, svarer hun.

Hun gir følgende oppfordring til alle som vurderer å la moskusender, tamgjess og andre fugler være «fri»: – Ikke gjør det. Gi de heller bort på Finn eller liknende.

– Hvilke skade kan gjess gjøre ute i det fri?

– Det er vanskelig å si, men vi opererer etter et føre var prinsipp. Det er to grunner til at vi avliver gjess som har forvillet seg. En er at de opprinnelig er husdyr og dermed vil slite med å overleve kalde vintre. Det er ikke bra å la de dø sakte av sult. Den andre faktoren var at de hadde hatt en vellykket hekking med seks unger. Hvis de igjen begynner å få unger kan det bli veldig mye gjess, noe som kan bli veldig negativt. Gjess både spiser og skiter som kjent mye, sier hun.

Forstår reaksjoner

Hun forstår likevel at det blir reaksjoner fra naboer som har hatt glede av gjessene.

– Ja det er leit at det måtte bli sånn, men med de potensielle effektene som kan komme ved å la gjess få leve og formere seg, så anså vi dette som beste tiltak. Det er fortsatt mange stokkender i området, så vi håper naboene kan ha glede av dem. Alternativt kan hun skaffe seg gjess som husdyr selv, sier Sjaavaag.

 

Dette er en pluss-artikel

Når vi lanserer vårt nye nettsted, vil alle pluss-artikler være tilgjengelig for alle de første ukene.

Victoria Erdal Steinsland

Hipp, hipp hurra for Victoria som har bursdag i morgen 21. januar. Ønsker deg en kjempefin bursdagshelg. Masse bursdagsklemmer fra mormor og morfar.

Roy Ellingsen 40 år

Vi gratulerer Roy Ellingsen med 40 årsdagen 21. januar. Håper du får en fin feiring. Stor hilsen fra dine nye kolleger og venner i Fanaposten.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten