fanaposten.no

Prostens rike skrumper inn

Fana mister fem menigheter til nye Bergensdalen prosti.

Nyheter · Publisert 10:27, 6 jan 2017

Den nye prosten i Fana, Kristin Sævik Litlere, får et mindre område å være prost for når hun tiltrer som det nye overhodet for kirken i Fana 5. februar.

Nye prostigrenser i Bergen var en av de siste avgjørelsene Kulturdepartementet tok for Bjørgvin bispedømme før statskirken offisielt var historie ved nyttår.

Bergensdalen ser dagens lys

Det er bestemt at det skal opprettes et nytt prosti, Bergensdalen prosti, som vil omfatte menighetene Sælen, Fyllingsdalen, Bønes, Storetveit, Slettebakken, Landås, Årstad, Fridalen og Løvstakksiden.

Bergensdalen prosti spiser dermed opp Sælen, Fyllingsdalen, Bønes, Storetveit og Slettebakken menigheter fra Fana prosti.

Tilbake står Fana prosti med følgende menigheter: Fana, Søreide, Skjold, Birkeland, Sædalen, Austevoll og Os.

Leder i Bjørgvin bispedømmeråd, Inger Helene T. Nordeide, forklarer endringen slik:

– Hvor folk bor endrer seg. Vi så at både domprostiet og Fana prosti ble veldig store, og at det var naturlig med en grenseregulering. Det har også med arbeidsvilkårene til prosten å gjøre at prostiet må ha en størrelse som er håndterbar.

Kan ha skremt søkere

Hun tror den lave søkermengden til prostestillingen i Fana (bare fire personer søkte) kan ha hatt sammenheng med det faktum at Fana prosti spenner over 11 menigheter og tre kommuner. I 2014 ble Austevoll og Os innlemmet i Fana, så størrelsen på prostiet kan ha vært avskrekkende for noen potensielle søkere.

– Vi endrer ikke prostigrensene på gøy, men fordi vi ser det som hensiktsmessig. Som prost skal man være nærmeste arbeidsgiver som ivaretar prestene, samtidig som man er i en halv prestestilling. Den forrige prosten gjorde en svært god jobb i et stort prosti, men vi ser at det med fordel kunne vært mindre, sier hun.

Med Os og Austevoll inne, og Storetveit, Bønes og Slettebakken ute, har Fana prosti gjort et byks sørover de siste tre årene.

– Kan det være aktuelt å skifte navn på Fana prosti, siden en stadig større del av prostiet blir liggende utenfor Fana?

– Vi endrer ikke for å endre, for dette har med identitet å gjøre og er alltid krevende. Endring av navn på Fana prosti har ikke vært drøftet, og jeg tror ikke det blir aktuelt. Man vil alltid få noen navn som ikke samsvarer med navn på en kommune eller region, sier hun.

Ny prost

Fanas nyvalgte prost, Kristin Sævik Litlere, er ikke negativ til å få et mindre område og færre prester under seg, men synes også dagens prosti-inndeling fungerer greit:

– Etter det jeg har skjønt så er bakgrunnen for reguleringen en arbeidslivsundersøkelse. Mye av grunnen til endringen er å få tettere kontakt mellom ledelse og arbeidstakere, kortere vei fra prest til prost. Fana prosti er veldig stort, og jeg tror det går fint at vi blir noe mindre, sier hun.

Som fanabu er hun heller ikke så negativ til at deler av det tradisjonelle Fana, som Bønes og Storetveit, forsvinner ut av prostiet.

– Hadde man sagt at Nesttun, som er sentrum av Fana, ikke skulle tilhøre Fana prosti, så ville det vært underlig. Men jeg ser ikke på dette som noe problem.

Det nye prostiet skal etter planen oppstå i august, så den nye prosten får prøve seg som leder for 11 menigheter i et halvt års tid før arbeidsområdet hennes skrumper inn.

Dette er en pluss-artikel

Når vi lanserer vårt nye nettsted, vil alle pluss-artikler være tilgjengelig for alle de første ukene.

Nye Fana prosti

Fana prosti mister Fyllingsdalen, Bønes, Slettebakken, Sælen og Storetveit til nye Bergensdalen prosti.

I 2014 kom Austevoll og Os inn i Fana prosti. Det «nye» Fana prosti vil nå bestå av Birkeland, Sædalen, Skjold, Søreide, Fana, Austevoll og Os.

Victoria Erdal Steinsland

Hipp, hipp hurra for Victoria som har bursdag i morgen 21. januar. Ønsker deg en kjempefin bursdagshelg. Masse bursdagsklemmer fra mormor og morfar.

Roy Ellingsen 40 år

Vi gratulerer Roy Ellingsen med 40 årsdagen 21. januar. Håper du får en fin feiring. Stor hilsen fra dine nye kolleger og venner i Fanaposten.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten