fanaposten.no

Som seg hør og bør kommer avfallet til nytte når det bygges gang- og sykkelvei over et deponi. Foto: Anne Kringstad, Bergen kommune

Bygger gangvei med glass

Over bossfyllingen bygger kommunen en 500 meter lang gang- og sykkelvei ved hjelp av varmebehandlet glass.

Nyheter · Publisert 12:41, 16 feb 2017

– Bossfyllingen var i drift fra 1962 og frem til 1995, forteller prosjektleder Elin Horntvedt Gullbrå ved Bymiljøetaten til Bergen kommunes nettsider.

– Bossdeponiet inneholder alt slags avfall, og det kan oppstå svakhetslommer og setninger. Det er satt strenge krav til oppbyggingen for å unngå ytterligere setninger på bossfyllingen og Skeievegen. Derfor bygger vi opp vegfyllingen med Glasopor, som er fremstilt av 100 % resirkulert glassemballasje som er samlet inn fra husholdninger i hele Norge, fortsetter Gullbrå.

Glass er et naturprodukt. Glasset tilsettes hevemiddel, brennes og avkjøles. Glasset krakelerer naturlig og knuses til pukk. Glasopor skumglass består av 20 % glass og 80 % luft. Fyllmassen er svært lett, drenerende og har god isolasjonsevne, Høy friksjon mellom skumglassbitene gjørat de ligger fastere og stiver av veien.

Gang- sykkelvegen bygges med fiberduk i bunnen, geomembran som skal sørge for at ikke regnvannet renner i jorden og den gamle bossfyllingen, enda en fiberduk, så legges glasopor i et 40 cm tykt lag, deretter legges et forsterkningslag med pukk før det hele dekkes med asfalt. I Skeiveien vil det gå med cirka 1700 kubikk glasopor.

Byggingen av den 500 meter lange gang- og sykkelvegen langs Skeievegen mellom avkjørselen til Bjarghallen og krysset ved Skeielia er første byggetrinn av videreføringen av gang- og sykkelvegen mot Hordnesvegen. Selve Skeievegen blir rustet opp på samme måte. Arbeidet skal være ferdig i begynnelsen av juli. Da starter andre byggetrinn på den 600 meter lange strekningen mellom Bjarghallen og Hordnesvegen. Totalprisen for veg og gang- og sykkelveg er 12.5 millioner.

Minnes Jernmannen

Hans-Jacob Berntsen sovnet stille inn på Haukeland Universitetssykehus om morgenen mandag 9. oktober. Her følger Trygve Hillestads minneord på vegne...

Dropper Lagunen under kulturdagene

Kulturbyråd Julie Andersland har vært skeptisk til kulturdager på kjøpesenteret. I år er Lagunen droppet fra programmet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten