fanaposten.no

Kristin Sævik Litlere blir Fanas nye prost. Hun innsettes i Skjold kirke 5. februar.

Bergens første kvinnelige prost

Aldri før har en kvinne ledet et prosti i Bergen. Det blir det en forandring på når Per Barsnes’ etterfølger innsettes 5. februar.

Nyheter · Publisert 06:15, 20 des 2016

På søkerlisten stod det fire navn, to kvinner og to menn. Da bispedømmerådet hadde sitt møte 24. oktober, falt de ned på den yngste av de fire. Fanabuen Kristin Sævik Litlere (45).

Hun blir damen som overtar ansvaret for Bjørvin bispedømmes største prosti etter Per Barsnes. Hun avløser dermed Gunnar Nesse, som har fungert som prost i overgangsfasen. Litlere er i dag sokneprest i Fridalen, der hun har vært i 16 år.

Jobben som ny Fana-prost gjør Litlere til den første kvinnelige prosten i Bergen.

– Jeg tenker at det er på tide at det kommer flere damer i ledende stillinger innen Bjørgvin bispedømme, sier Litlere når vi når henne på telefon innimellom de mange oppgavene som fyller en travel prestekalender før jul.

Gikk foran

Hun blir riktignok ikke første kvinnelige prost i Bjørgvin bispedømme, eller forsåvidt innenfor det som i dag er Fana prosti. Da Os var en del av Midthordland prosti, var Margrethe Holmboe Askeland prost der. I dag er Os innlemmet i Fana i kirkelig sammenheng.

– Det var Margrethe som var først i bispedømmet, og for meg var det viktig at hun gikk foran. Vi trenger forskjellige typer ledere, og derfor er det en fordel at begge kjønn er representert, sier Litlere.

Etternavnet hennes har god Fana-klang. Etter oppvekst i Fridalen, der hun var med i både søndagskole og kor i kirken, begynte hun på Hop ungdomsskole og ble snart aktiv i Birkeland menighet.

Hun bor stadig i Nesttun-området, men vendte tilbake til Fridalen menighet i voksen alder. Der skulle hun være prest i hele 16 år før jobben som prost meldte seg.

- Jeg var klar for nye utfordringer, og som prost blir man en leder som skal samarbeide med prestene. Jeg kjente at jeg var klar for å gå inn i noe nytt, men jeg er glad for å kunne si at det er er trist å slutte i Fridalen. Det forteller at det har vært en god periode av livet. Jeg har hatt noen fantastiske år her, sier hun.

Godt inntrykk av Fana

Litlere har selv fem barn i alderen ni til 20 år, og er særlig opptatt av at kirken skal ha et godt tilbud barn og unge.

– Fana er et prosti med stor aktivitet der det gjøres veldig mye flott arbeid for barn og unge her. Som prest i 17 år har jeg blitt godt kjent med eller vet om mange av de kollegene jeg nå skal jobbe med i Fana, sier hun.

– Hvilken type leder er du?

– Det bør andre få si noe om. Jeg har nok en veileder-holdning til det å være leder, jeg liker å snakke med og omgås folk. Jeg er rett og slett glad i å være sammen med mennesker, og det tror jeg er en fordel. Så håper og tror jeg at jeg kan være inspirerende, sier hun.

Og om noen skulle være i tvil om den lokale tilhørigheten: Litlere er for tiden på kurs i egen hjembygd, nærmere bestemt hos Solveig Krokeide, der hun lærer å sy Fana-bunad - dog uten at det er noe krav som følger med jobben som Fana-prost.

Dette er en pluss-artikel

Når vi lanserer vårt nye nettsted, vil alle pluss-artikler være tilgjengelig for alle de første ukene.

Kristin Sævik Litlere

Ble valgt til ny prost i Fana på bispedømmerådets møte 24. oktober.

Fire personer søkte på stillingen. Disse var Arild Hellesøy (Voss), Arne J. Hobbel (Oslo), Anne Mathilde Gramann Klare (Drøbakk) og Kristin Sævik Litlere (Bergen).

Kristin er oppvokst i Fridalen. Hun gikk på søndagsskolen, var med i kor i kirken og gikk på Fridalen skole. Da hun flyttet til Hop, begynte hun på Hop ungdomsskole og ble snart aktiv i Birkeland menighet. Hun dirigerte «Ung Tro», det som i dag er «Bobla Ten Sing», og var i et år med i Ten Sing Norway.

Hun studerte teologi på MF og ble prostiprest i Sunnfjord før hun kom til Fridalen i 2000, først som kapellan og senere som sokneprest.

Litlere har vært prest i Fridalen menighet i 16,5 år. Hun bor i Nesttun-området og har fem barn.

Victoria Erdal Steinsland

Hipp, hipp hurra for Victoria som har bursdag i morgen 21. januar. Ønsker deg en kjempefin bursdagshelg. Masse bursdagsklemmer fra mormor og morfar.

Roy Ellingsen 40 år

Vi gratulerer Roy Ellingsen med 40 årsdagen 21. januar. Håper du får en fin feiring. Stor hilsen fra dine nye kolleger og venner i Fanaposten.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten