• FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

 • FOTO: Kent Roar Nybø

Kulturdagene 2013:

– Drømmen er å dekorere Bybanen

LAGUNEN: Da Bybanen skulle komme til Bergen, foreslo Rune J. Svendsen at Bybane-vognene kunne være en åpen graffitivegg som kunstnerne kunne dekorere lovlig om nettene. Det ble ikke noe av, men da kulturdagene i Fana og Ytrebygda åpnet lørdag dekorerte han sin egen «Bybane-vogn».

– Vi skal male graffiti som vi ville malt på et tog, for vi elsker graffiti på tog, sier Svendsen, som driver Gallery Forrest på Paradis sammen med Stewart Forrest.

FOTO: Kent Roar Nybø

 

– Dette er en kjærlighetserklæring til Bybanen. Drømmen er å dekorere Bybanen, legger han til før han går i gang med sprayboksen.

For orden skyld, Bybane-vognen er et maleri som står i parkeringshuset på Lagunen.

FOTO: Kent Roar Nybø

 

Nå har Svendsen og andre graffitikunstnere spraylakkert bildet, som skal stå utstilt i parkeringshuset den neste uken.

Se video og flere bilder av Svendsen i aksjon med sprayboksen i videovinduet øverst i saken!

Graffiti

Graffiti er tekster eller tegninger som blir malt eller risset inn på offentlige steder, for eksempel på vegger og murer eller underganger, som oftest anonymt. I hiphop-miljøet blir disse gjerne omtalt som «pieces» og kunstnerne omtales som «writers».

 

Graffiti blir av mange ansett som hærverk og visuell forsøpling av offentlige fellesrom, særlig av dem som eier bygningene som blir dekorert eller tilgriset. Proponenter mener derimot at innskriftene og bildene forskjønner kjedelige miljøer eller at de uttrykker viktige meninger og følelser.

 

I omfang antas den politiske graffitien å ha vært størst fram til 80-tallet, da den i mange land i stor grad har blitt overtatt av såkalt hiphop-graffiti, som dekker både tagging og gatekunst i glidende overgang.

 

Mens graffiti har vært ansett som en form for skadeverk i lengre tid, ble kontrollen med det økt kraftig i Norge på 1990-tallet, spesielt etter påtrykk fra Oslo kommune og Oslo Sporveier, og etter oppskrift fra blant annet New York på 70-tallet. En spesialstudie har vist at det i 1990 ble anmeldt 20 graffitilovbrudd, mens det i 1999 ble anmeldt 7690 slike lovbrudd og i løpet av hele tiåret bortimot 40.000 graffitilovbrudd.

Bergen har i flere år forsøkt med en del lovlige graffitivegger. Disse er blitt flittig brukt. Utenom disse, er mange andre flater, både offentlig og privateide, blitt tagget, taggingen fjernet – og mange steder kommet tilbake. Veivesenet har hele tiden forsøkt å praktisere null-toleranse, noe som vakte oppstyr da veggene i undergangene under Danmarksplass ble malt hvite igjen. Mange leserinnlegg mente at undergangen var hyggeligere med graffiti. Veggene til Sentralbadet er blitt lovliggjort og dekorert i flere omganger. NHH fikk høsten 2011 dekorert en del av sine vegger.

 

Graffiti er i stor grad et uttrykk for en ungdomskultur. I Norge mener mange at myndighetenes null-toleranse mot graffiti er et angrep på ungdomskulturer og alternative strømninger i samfunnet.

 

Kilde: Wikipedia

Relaterte saker

 • – Nå begynner jeg å bli nervøs

  LAGUNEN: Olle Romberg har bare gått på line i halvannet år. Det hindrer ham ikke i å balansere i taket på et kjøpesenter.

 • Fjellklatreren slipper taket

  I de 23 årene Marit Bratten har ledet kulturarbeidet i Bergen sør, har det vært mange bratte topper å forsere. Nå er kultursjefen klar til å takke for seg.

 • Tenorene åpner kulturdagene

  Nordic Tenors og Flesland Musikklag står for underholdningen på årets åpningskonsert når Kulturdagene i Fana og Ytrebygda offisielt åpnes søndag.

 • Torild og tørrfiskens skrik

  I 2004 gikk årets hovedutstiller under kulturdagene, Torild Inger Børretzen, på tomgang, tom for ideer, med helseplager og uten å skjønne hvordan hun skulle kunne male et nytt bilde. Vendepunktet ble skriket fra en tørrfisk.

 • Program for kulturdagene

  Fra 26. oktober til 3. november er det kulturdager i Fana og Ytrebygda.

Siste nytt